Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΗ: Η General Electric «μπλοκάρει» διαγωνισμό της

Στην Διεύθυνση Παραγωγής της ΔΕΗ προφανώς θα θεωρούσαν φυσιολογικό να υπάρξει κάποια ένσταση, κάποια προσφυγή, κάποιες ανταλλαγές επιστολών, έστω, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για το προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ έργο της εγκατάστασης αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 90-180 μεγαβάτ στην Κομοτηνή, που θα λειτουργήσει με βάση τα κριτήρια της αιχμιακής - εφεδρικής αγοράς.
Πιθανότατα, όμως, δεν θα φαντάζονταν ότι το πρόβλημα θα προέκυπτε από έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ο οποίος δεν κατέθεσε προσφορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, καίτοι είχε παραλάβει από την ΔΕΗ την σχετική πρόσκληση!

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, οι όμιλοι της ΜΕΤΚΑ, της ΓΕΚ/Τέρνα, της J&P Άβαξ και της Sunlight κατέθεσαν προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού.


Αλλά ήταν τελικά η General Electric η οποία, όπως πληροφορείται το axiaplus.gr, προσέφυγε στην Κομισιόν κατά της διαδικασίας και, μάλιστα, μέσω της ίδιας της μητρικής της…


Η General Electric επικαλείται στην προσφυγή κατά πρώτον ότι η ΔΕΗ είχε κάποια "εσωτερική πληροφόρηση" για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, καθώς είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την μονάδα, πριν καν δημιουργηθεί στην Ελλάδα το απαιτούμενο πλαίσιο για την εφεδρική - αιχμιακή αγορά ηλεκτρισμού.


Η επίκληση αυτού του λόγου οδηγεί πιθανότατα στο συμπέρασμα ότι η General Electric ή συνεργαζόμενα με αυτήν επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πιθανό να ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο, με δέλεαρ την εγγυημένη αμοιβή των εφεδρικών μονάδων.


Η σημασία των εφεδρικών μονάδων


Αίτηση για άδεια παραγωγής από εφεδρική - αιχμιακή μονάδα έχει κατατθεί και από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων με προτεινόμενη ισχύ τα 100 μεγαβάτ στην Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη έχει λάβει το Ο.Κ. της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για άδεια παραγωγής στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και η Blue Aegean Energy, η οποία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.


Οι μονάδες με ανάλογα χαρακτηριστικά έχουν το πλεονέκτημα της γρήγορης κατασκευής καθώς και της θέσης σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις κατά την διάρκεια της αιχμής στην κατανάλωση ηλεκτρισμού εντός της ημέρας. Έτσι αυτές ίσως αποβούν καθοριστικές για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, ειδικά εάν έχουμε καλοκαίρι με ανάλογους προς εκείνους του 2007 καύσωνες, εφόσον φυσικά τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα…





Πηγή: www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...