Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Να επανεξετάσουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων επιφυλάχθηκαν οι επιθεωρητές της τρόικας στην πρώτη τους συνάντησή με την ηγεσία του υπουργείου ενώ οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι επιθεωρητές επέμειναν κατ'αρχήν στη θέση τους ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να κατισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και...
της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Η ηγεσία υπουργείου Εργασίας αντέτεινε πως δεν ευθύνονται οι κλαδικές συμβάσεις για την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις, το νομικό περιβάλλον, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως δεν είναι αντίθετο στις επιχειρησιακές συμβάσεις εφόσον αυτές γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Σε οικονομίες με ιδιαιτερότητες όπως η ελληνική με λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και πολλές μικρές σε κάθε κλάδο, υποστήριξε το υπουργείο, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη.
Αντίθετα, οι πολλές επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να αυξήσουν, αντί να μειώσουν το κόστος εργασίας, και να επιδράσουν έτσι αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα.
Το υπουργείο επικαλέστηκε επίσης τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...