Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Είτε μνημόνιο εφόρου ζωής, είτε ελεγχόμενη πτώχευση

Την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης αποκάλυψε ουσιαστικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς, σύμφωνα με ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, το ΔΝΤ προτείνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από 3 σε οκτώ χρόνια με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4 έως 0,7%. Βασικός λόγος είναι ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει πλέον στο πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης και θέλοντας να εξασφαλίσει τα λεφτά του κάνει αυτή την πρόταση.
Πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη επιβεβαίωση όσων γράφαμε για νέο Μνημόνιο μέχρι το 2020 τουλάχιστον καθώς εκτός από το αυξημένο επιτόκιο είναι σίγουρο ότι θα έχουμε κι άλλα μέτρα.
Ούτε είναι τυχαίες οι δήθεν διαμάχες στην κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης. Τα σενάρια πλέον είναι δύο:
Είτε πάμε σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα. Δηλαδή σκληρά μέτρα προσαρμογής όπως τα θέλει το ΔΝΤ.
Είτε πάμε για αναδιάρθρωση, δηλαδή ελεγχόμενη πτώχευση.
Υπάρχει και το τρίτο σενάριο: Να προχωρήσει η Ελλάδα σε συμφωνία επιμήκυνσης αλλά να οδηγηθούμε σε πτώχευση καθώς το χρέος έχει ξεφύγει τόσο πολύ που δεν μαζεύεται με τίποτε.
Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τις εκλογές, στις 15 Νοεμβρίου, έρχεται η Τρόϊκα στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τους όρους με τους οποίους θα δώσει στην Ελλάδα την τρίτη δόση του δανείου. Με το έλλειμμα να μην πέφτει όπως ήθελαν και τη “μαύρη τρύπα” να είναι μεγαλύτερη, καθώς τα έσοδα υστερούν κοντά στα 2 δισ., η Τρόϊκα θα ζητήσει επιπλέον μέτρα, αλλιώς δεν θα προχωρήσει σε εκταμίευση του ποσού.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την τέταρτη δόση του δανείου, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ύψους 15 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ ήδη έχει στείλει μηνύματα ότι αν δε ληφθούν μέτρα, θα κόψει τη χρηματοδοτική ροή. Τα μέτρα θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα και να αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...