Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κατ΄αρχάς "ναι" για την ανταλλαγή μονάδων της ΔΕΗ, αλλά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Τα πρώτα σοβαρά βήματα για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες, μέσω της ανταλλαγής μονάδων της ΔΕΗ με άλλες ξένων εταιρειών σε γειτονικές χώρες, σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έχουν ήδη γίνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το crash test κατά τη συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια υπήρξε μάλλον θετικό, με την έννοια ότι ο Ισπανός δεν απέρριψε το σχέδιο που του παρουσίασε η Ελληνική πλευρά.
Το γεγονός αυτό διαμορφώνει και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόϊκας που καταφθάνουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Πώς έχει τώρα το θέμα; Μπορεί να μην εγείρονται ισχυρές αντιρρήσεις στο να δοκιμαστεί η ελληνική πρόταση, αλλά διατυπώνονται πολλές αιρέσεις. Οι κοινοτικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα «ξεφύγει» η χώρα μας, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο το οποίο στη συνέχεια θα δηλώσει, για παράδειγμα, ότι δεν μπορεί ή δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει και συνεπώς να σέρνεται μια «μη λύση». Σε όλες τις συζητήσεις αναφέρεται ως αντιπαράδειγμα η περίπτωση της Ολυμπιακής και τα επανειλημμένα σχέδια εξυγίανσής της. Έτσι, οι κοινοτικοί θέτουν, μεταξύ άλλων, δύο ρητές αλληλοσυμπληρούμενες απαιτήσεις:
• Πρώτον, αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η δέσμευση την οποία καλείται να αναλάβει η χώρα μας είναι ότι την 1η Ιανουαρίου του 2012, θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο που προτείνει, δηλαδή θα έχει γίνει ήδη η ανταλλαγή και οι περι ων ο λόγος μονάδες θα δουλεύουν για λογαριασμό των νέων ιδιοκτητών τους. Εάν το χρονοδιάγραμμα, με όλες τις ενδιάμεσες φάσεις που θα προβλέπει, δεν τηρηθεί αυστηρά, θα προχωρήσει υποχρεωτικά η αρχική πρόταση των κοινοτικών, δηλαδή η πώληση του 40% των μονάδων.
• Δεύτερον, να υπάρχει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί γρηγορότερα και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό έχει μπεί στο τραπέζι η λύση της ενοικίασης μονάδων. Οι κοινοτικοί, λόγω της χρονοβόρας διαγωνιστικής διαδικασίας που απαιτείται για την ανταλλαγή και επειδή το εύρος των ενδιαφερόμενων περιορίζεται σε εταιρείες από γειτονικές χώρες με τις οποίες το ελληνικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, (ουσιαστικά με την Iταλία και τη Bουλγαρία) βλέπουν το μοντέλο της «ενοικίασης» μονάδων ή ισχύος, ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο και μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Τεράστια προσπάθεια
Αφού πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις με την τρόϊκα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της πρότασης και να την έχει οριστικοποιήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς τα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με παράγοντα που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ακόμα και αν τελικά πεισθούν οι κοινοτικοί και οι εκπρόσωποι της τρόϊκας να εμπιστευθούν τη χώρα μας και να της επιτρέψουν να εφαρμόσει το σχέδιο της ανταλλαγής μονάδων, θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια από τη ΔΕΗ για να καταφέρει να βρεθεί εντός του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
Τη στιγμή μάλιστα που έχει να προχωρήσει το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Μεταφοράς και της Διανομής, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο τριβών και εσωτερικών μετώπων.
Από την άλλη, η «ανοχή» που εκτιμάται ότι θα επιδείξει η ΓΕΝΟΠ στην προοπτική ανταλλαγής μονάδων διευκολύνει τα πράγματα, δεν είναι καθόλου βέβαιον όμως ότι δεν θα ορθωθούν μεγάλα εμπόδια από την πλευρά αυτή εάν η χώρα υποχρεωθεί σε λύση τύπου ενοικίασης, πολλώ δε μάλλον πώλησης μονάδων.
Το σχέδιο
Στον πυρήνα του σχεδίου της Τίνας Μπιρμπίλη βρίσκεται η ανταλλαγή ενέργειας του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με αντίστοιχης ποσότητας από μονάδες ξένων εταιρειών. Το συγκεκριμένο σενάριο, που έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, θεωρείται από την υπουργό Περιβάλλοντος ως το καλύτερο για το μέλλον της επιχείρησης, έναντι όλων των άλλων εναλλακτικών (ενοικίαση μονάδων ή ίσχύος, δημοπρασίες ισχύος, κλπ), καθώς δίνει στην ΔΕΗ τη δυνατότητα εισόδου της σε ξένες αγορές, όπως η Ιταλική, και επιτυγχάνει έτσι διπλό σκοπό: αφενός μειώνει το «χαρτοφυλάκιο» λιγνίτη της επιχείρησης, αφετέρου της εξασφαλίζει οφέλη για να αναπτυχθεί εκτός συνόρων.
Σε κάθε περίπτωση, η λύση θα πρέπει να έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με το θερινό αίτημα της Κομισιόν «πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ». Που σημαίνει πως αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ανταλλαγής, αυτή θα αφορά στο 40% της λιγνιτικής ενέργειας που παράγουν οι σταθμοί της.
Ενδιαφέρονται
«Έχουμε κάποια εικόνα ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, και ούτως ή άλλως όλα θα γίνουν με ανοικτές διαδικασίες, ή εκδηλώσεις ενδιαφέροντος», απαντά παράγοντας του υπουργείου, ερωτηθείς αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανταλλαγή μονάδων. Επιχειρηματίες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς αποτιμούν θετικά τις εξελίξεις αυτές και δηλώνουν πως εφόσον οι διαγωνισμοί που θα προκηρυχθούν δεν θα κρύβουν εκπλήξεις, ασφαλώς και θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής.
Όσον αφορά τις διεθνείς εταιρείες που θα μπορούσαν να ανταλλάξουν μονάδες με τη ΔΕΗ, φαίνεται ότι επίσης υπάρχει ενδιαφέρον. Πηγές της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι σε επαφές που έχουν γίνει με ξένες ενεργειακές εταιρείες για να βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον τους στο μοντέλο της ενοικίασης ή ανταλλαγής μονάδων, τουλάχιστον 2-3 όμιλοι απάντησαν θετικά.
Για τη ΔΕΗ το κίνητρο είναι ότι θα εισέλθει σε μια νέα αγορά, όπου δεν έχει παρουσία, κάτι που μόνο με την εκχώρηση ισχύος δεν θα μπορούσε να συμβεί. «Προφανώς προτιμώ την ανταλλαγή διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Επιχείρηση να αναπτυχθεί και κάπου εκτός Ελλάδος, πράγμα το οποίο πρέπει ούτως ή άλλως να είναι μία κατεύθυνση της νέας ΔΕΗ» ήταν η απάντηση του κ. Ζερβού όταν του ετέθη παλαιότερα από το energypress σχετική ερώτηση.
Θοδωρής Παναγούλης (http://www.energypress.gr/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...