Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΓΕΝΟΠ : Ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ ως το 2027 ζητά η Κομισιόν !

Εβδομάδα εξελίξεων που θα «κλειδώσει» τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού και ειδικότερα στο λιγνίτη, χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκινάει από σήμερα, οπότε και καταφτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο κοινοτικών για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων, τον πιο κρίσιμο απ’ ότι όλα δείχνουν για το μέλλον της ΔΕΗ.
Tον τόνο των εξελίξεων δίνει η ανοικτή επιστολή που έστειλε χθες το βράδυ η ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενόψει της συνάντησης που θα έχει μέσα στην εβδομάδα (Πέμπτη ή Παρασκευή) με τους κοινοτικούς η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τους καλεί να πάρουν θέση- ειδικά όσους προέρχονται από ενεργειακούς νομούς- ενώ αποκαλύπτει πως οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν είναι να νοικιάσει η κυβέρνηση σε ιδιώτες 3 λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 900 MW ως το 2027 (τις Αγ. Δημήτριο 3,4 και 5), με δικαίωμα (option) παράτασης της εκμίσθωσης για άλλα 5 χρόνια αν οι τελευταίοι το επιθυμούν. Δηλαδή ως το 2032 !
Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της ΓΕΝΟΠ, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι την προηγούμενη Πέμπτη, από στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονταν ήδη στην Αθήνα για συζητήσεις, αλλά οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή : Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για μακροχρόνια ενοικίαση καταρχήν της μονάδας Αγ. Δημητρίου 5 (ισχύος 300 MW) ως το τέλος της ζωής της, καθώς επίσης για την εκμίσθωση άλλων 600 MW ως το 2020. Σε νεότερη όμως συνάντηση που έγινε στη ΔΕΗ την Παρασκευή, προτάθηκε τελικώς η ενοικίαση να αφορά σε 3 μονάδες με διάρκεια εκμίσθωσης ως το 2027, αυτές του Αγ. Δημητρίου 3,4 και 5.
Σύμφωνα πάντα με την ΠΑΣΚΕ, η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τα τεχνικά στοιχεία όλων των μονάδων της ΔΕΗ, ενώ προτείνει πως εφόσον οι ενοικιαστές τους κρίνουν μετά το 2013 - οπότε και θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος του CO2 στο κόστος της παραγόμενης ενέργειας- ότι δεν τους συμφέρει πλέον η μίσθωσή τους, να μπορούν να τις επιστρέψουν πίσω στη ΔΕΗ (ολόκληρη η επιστολή της ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ σε άλλο ρεπορτάζ).
Πίεση για ενοικίαση - η στάση της Μπιρμπίλη
Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη φαίρεται να προωθεί την λύση της ανταλλαγής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ισόποσης από εταιρείες ξένων χωρών- για την οποία λέγεται πως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η βουλγαρική ΔΕΗ και ιταλικές εταιρείες- ωστόσο η Κομισιόν πιέζει σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΓΕΝΟΠ προς την κατεύθυνση της ενοικίασης.
Ο φόβος της ΓΕΝΟΠ είναι πως επειδή ασκούνται σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση, ενδεχομένως να συμφωνήσει σε ένα σύνθετο πακέτο λύσεων, που να περιλαμβάνει από ενοικίαση μέχρι και ανταλλαγή ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της πώλησης σταθμών, που ήταν το αίτημα της Κομισιόν το περασμένο καλοκαίρι. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΓΕΝΟΠ δεν αποκλείει "εκπλήξεις" στην αυριανή συνάντηση κοινοτικών -ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στο γραφείο της υπουργού της οδού Αμαλιάδος, και προαναγγέλει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το κτίριο...
Τι προτενει η Κομισιόν για τα νερά
Όσο δε για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τη ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ, η Κομισιόν προτείνει αφενός να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισής τους και να φύγει ο έλεγχος αυτός από την επιχείρηση, αφετέρου να αλλάξει και ο τρόπος εισαγωγής στο στο σύστημα. Συγκεκριμένα, η χρήση των υδροηλεκτρικών να μη γίνεται με βάση την ζήτηση, δηλαδή μεγαλύτερες ποσότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, αλλά σε ευθεία φόρτιση : ίσιες ποσότητες να εισέρχονται στο σύστημα τόσο τις ώρες χιμής, όσο και τις άλλες. Τυχόν αποδοχή αυτής της πρότασης, θα έχει, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, σαν αποτέλεσμα να λειτουργούν οι ιδιωτικές μονάδες όσο γίνεται πιο πολλές ώρες, καθώς η μονάδα που θα διαμορφώνει την Οριακή Τιμή του Συστήματος θα είναι κάποια ιδιωτική φυσικού αερίου.
Τα κοιτάσματα Ελασσόνας- Δράμας
Σημειωτέον ότι στην επιστολή της ΠΑΣΚΕ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (που εστάλη όχι τυχαία αργά χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της κάλπης), η συνδικαλιστική παράταξη της ΓΕΝΟΠ που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, επαναλαμβάνει την εδώ και καιρό διατυπωμένη της θέση, πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ανοίξει η αγορά του λιγνίτη, και συγκεκριμένα η δημοπράτηση των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων της Ελασσόνας, της Δράμας και της Βεγόρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ.
Μια θέση που ως γνωστόν βρίσκει κάθετα αντίθετη την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη- και τη φέρνει σε αντίθεση με τη ΓΕΝΟΠ- χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δημοπράτησή τους αποκλείεται να τεθεί ως προαπαιτούμενο για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη από την Κομισιόν.

Η υπουργός σε πρόσφατη επιστολή της προς τις Βρυξέλλες διαμύνησε πως κάτι τέτοιο, δηλαδή η ενίσχυση του μεριδίου του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο, θα ανέτρεπε τις εθνικές ισορροπίες της χώρας για την επίτευξη των στόχων 20-20-20, αλλά αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι κοινοτικοί δεν θα επιμείνουν και προς αυτή την κατεύθυνση : Το επιχείρημα άλλωστε που έχει διατυπωθεί αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες είναι πως όλα τα σενάρια που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, εκείνο της ανταλλαγής ενέργειας μονάδων με ισόποσης ξέων εταιρειών, της ενοικίασης ή των δημοπρασιών λιγνιτικής ισχύος, δεν αρκούν από μόνα τους για να φέρουν λύσεις ισοδύναμες με την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ (το αίτημα της Ε.Ε. του περασμένου καλοκαιριού).
Τι έδειξε το "crash test"...
Διότι όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε -εν είδη «crash test»- στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα η κα Τίνα Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, η Κομισιόν μπορεί να μην εγείρει αντιρρήσεις στη βασική πρόταση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την ανταλλαγή ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με αντίστοιχης άλλων εταιρειών, ωστόσο διατυπώνει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο είναι εύκολα υλοποιήσιμη, καθώς επίσης ως προς το τι θα συμβεί αν δεν «περπατήσει». Προκειμένου οι κοινοτικοί να είναι σίγουροι πως η Ελλάδα δεν θα «ξεφύγει», παρουσιάζοντας τώρα ένα σχέδιο, το οποίο όμως στη συνέχεια θα δηλώσει ότι δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ζητούν εναλλακτικές λύσεις, με πρώτη την ενοικίαση μονάδων. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει από το καλοκαίρι έως σήμερα, σαν αντιπαράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση της Ολυμπιακής και τα ουκ ολίγα σχέδια εξυγίανσής της κατά την τελευταία 20ετία, που ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκαν.
Κι ενώ λοιπόν η ΓΕΝΟΠ δείχνει τα δόντια της, οι Βρυξέλλες θέτουν δύο απαιτήσεις για να δώσουν το οριστικό τους «οκέυ» στην ελληνική πρόταση για ανταλλαγή :
- Καταρχήν, ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι την 1η Ιανουαρίου του 2012, θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο που θα προτείνει, δηλαδή θα έχει γίνει ήδη η ανταλλαγή και οι περι ων ο λόγος μονάδες θα δουλεύουν για λογαριασμό των νέων ιδιοκτητών τους. Εάν το χρονοδιάγραμμα, με όλες τις ενδιάμεσες φάσεις που θα προβλέπει, δεν τηρηθεί αυστηρά, θα προχωρήσει υποχρεωτικά η αρχική πρόταση των κοινοτικών, δηλαδή η πώληση του 40% των μονάδων.
- Δεύτερον, να υπάρξει ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί γρηγορότερα και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό έχει μπεί στο τραπέζι η λύση της ενοικίασης μονάδων. Οι κοινοτικοί, λόγω της χρονοβόρας διαγωνιστικής διαδικασίας που απαιτείται για την ανταλλαγή και επειδή το εύρος των ενδιαφερόμενων περιορίζεται σε εταιρείες από γειτονικές χώρες με τις οποίες το ελληνικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο, (ουσιαστικά με την Iταλία και τη Bουλγαρία) βλέπουν το μοντέλο της «ενοικίασης» μονάδων ή ισχύος, ως πιο άμεσα εφαρμόσιμο και μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση, όπου και να "κλειδώσουν" οι συζητήσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για την οριστικοποίηση των τελικών προτάσεων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και λιγνίτη. Ο βασικός τους κορμός, όπως διαρρέεται εδώ και καιρό από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη του "deadline", δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου, να υπάρχει περιθώριο για τις όποιες διευκρινήσεις ή διορθώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...