Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κοντά σε συμφωνία ΥΠΕΚΑ – Κομισιόν για τους λιγνίτες

Λεπτομέρειες χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν από έναν ιστορικό συμβιβασμό για την τροποποίηση της καταδικαστικής απόφασης που αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το βασικό πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες καθοριστικές παράμετροι της συμφωνίας που απομένει να διευκρινιστούν και για το λόγο αυτό ματαιώθηκε και η συνάντηση της Τ. Μπιρμπίλη με την τρόικα την Παρασκευή. Σήμερα δε, αναμένεται να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις με την Κομισιόν, στις οποίες η κυβέρνηση εκπροσωπείται δια του γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη.
Η απόφαση της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) προέβλεπε την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικό άνοιγμα της αγοράς και επί ίσοις όροις ανταγωνισμός. Η συμφωνία προβλέπει την αντικατάσταση των πωλήσεων με ανταλλαγές ισχύος μονάδων (swaps), μέτρο που εφόσον εφαρμοστεί αφενός καταργεί το μονοπώλιο της ΔΕΚΟ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, αφετέρου δίνει στη ΔΕΗ πρόσβαση σε ξένες αγορές. Επίσης η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει σε συμφωνία για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ ισχύος 1600MW.
Ενώ λοιπόν έχει δοθεί το καταρχήν «πράσινο φως», οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθώς η Κομισιόν επιμένει να υπάρχει σαφές «στενό» χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των «swaps» μέχρι τις αρχές του 2012. Επίσης οι Βρυξέλλες ζητούν η ισχύς προς ανταλλαγή να είναι τουλάχιστον 900MW, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για ανταλλαγή μονάδων ισχύος 600MW. Κάποιες πηγές επιμένουν ότι από την πλευρά της Κομισιόν, ζητείται να υπάρξει παράλληλη εφαρμογή της λύσης των swaps αλλά και της ενοικίασης μονάδων, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και απορρίπτεται από την ελληνική πλευρά ως μη συμφέρουσα.
Μια άλλη εκκρεμότητα των συζητήσεων αφορά τα εναλλακτικά μέτρα που θα προβλέπονται σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ανταλλαγές ισχύος στο αυστηρό 12μηνο χρονοδιάγραμμα. Η Επιτροπή ζητεί αυτή η απόφαση να περιλαμβάνει ως αναγκαστικό μέτρο την ενοικίαση ή πώληση μονάδων, με επίσης ρητό χρονοδιάγραμμα.
Το προχωρημένο στάδιο των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν από την ίδια την Τ. Μπιρμπίλη που συναντήθηκε με τον επίτροπο ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια, και το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη, εξηγεί και τη βεβαιότητα της ΥΠΕΚΑ ότι σήμερα θα υπάρξει τελική συμφωνία και σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί 20ήμερη παράταση, δηλαδή δε θα γίνει παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...