Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ

Σε 160 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου επεκτείνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, συμπεριλαμβανομένων και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων του Δημοσίου. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η...
εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί ακόμα και στις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αφορά μόνο τους οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση ή συρρίκνωση βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Να σημειωθεί ότι στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (όπως η ΑΤΕ) και σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Η διεύρυνση αυτή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να αποτελέσει την «απάντηση» της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας για περισσότερες περικοπές στο σκέλος των δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τους 160 φορείς να έχουν αποστείλει στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ έως τις 9 Σεπτεμβρίου αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων / μονίμων, την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου κ.λπ. Η εν λόγω επιστολή έχει σταλεί και σε όλα τα υπουργεία, αν και όπως δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, «θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα». Με τον τρόπο αυτό, εξαίρεσε από την εργασιακή εφεδρεία τους υπαλλήλους των υπουργείων. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και πως όποιος φορέας «κρίνεται αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί, μπορεί να αναδιαρθρωθεί» με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση. «Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κανείς να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες σε φορείς που διατηρούνται γιατί πρέπει να διατηρηθούν και από την άλλη μεριά να στέλνονται στην εργασιακή εφεδρεία πάρα πολύ χρήσιμοι, καταρτισμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται, αλλά είναι χρήσιμοι για άλλους φορείς», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης συμπλήρωσε ότι πλέον «πρέπει να φτάσουμε σε μια δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας εκεί όπου κάνουμε πραγματική οικονομία και πραγματική περικοπή, εκεί όπου εντοπίζουμε προσωπικό που δεν καλύπτει πραγματικές ανάγκες». Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μια πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που θα ανταποκριθούν και οι 160 φορείς του Δημοσίου στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου καλύτερα, αλλά και να προχωρήσει γρηγορότερα το ενιαίο μισθολόγιο.
Αυτό, γιατί στα στοιχεία που ζητούνται για κάθε υπάλληλο περιλαμβάνονται: 
1. Η ημερομηνία γέννησης 
2. Ετη προϋπηρεσίας 
3. Εάν ο υπάλληλος είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου 
4. Κατηγορία εκπαίδευσης (πανεπιστημιακή, δευτεροβάθμια κ.λπ.) 
5. Η ειδικότητα του υπαλλήλου (εάν ανήκει στο τμήμα οικονομικού, εάν είναι τεχνικός κ.λπ.)
6. Η θέση ευθύνης, εφόσον βρίσκεται σε τέτοια 
7. Η γνώση ξένων γλωσσών 
8. Η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών 9. 
Η πόλη διαμονής 
10. Ο βασικός μισθός 
11. Το ύψος του επιδόματος ευθύνης (εάν έχει θέση που να το δικαιολογεί) 
12. Το ύψος του οικογενειακού επιδόματος (εφόσον λαμβάνει τέτοιο) 
13. Το ύψος των άλλων επιδομάτων που λαμβάνει 
14. Το γενικό άθροισμα όλων των αποδοχών. 
Γίνεται αντιληπτό ότι από τα αναλυτικά στοιχεία που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να υποστηριχθεί και η κατάρτιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, καθώς και το πρόγραμμα των μετατάξεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Από τη στιγμή που θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία αυτά και δημιουργηθεί η βάση δεδομένων, θα έχει γίνει το πρώτο και σημαντικότερο ίσως βήμα για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ. Αλλωστε, ο κ. Βενιζέλος εκτός από το ότι δήλωσε πως ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αλλά και στις «παρυφές» του στενού δημόσιου τομέα, υποστήριξε πως το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει και για τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα, τα δύο αυτά μέτρα -σε συνδυασμό και με τις άλλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα-είναι προγραμματισμένο να αποδώσουν οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο εντός του τρέχοντος οικονομικού και δημοσιονομικού έτους, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...