Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Και η κυπριακή ΔΕΗ στο "παιχνίδι" της ανταλλαγής μονάδων…

Και η εταιρεία ηλεκτρισμού της Κύπρου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανταλλαγή ποσοτήτων ενέργειας με αντίστοιχες της ΔΕΗ, ενώ επαφές για το ίδιο θέμα έχουν ήδη γίνει με τη Βουλγαρική ΝΕΚ και την ιταλική Edison.
Πρόκειται για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α. Η. Κ.) που διαθέτει 5 μονάδες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.118 MW (στοιχεία 2006) και η οποία φαίρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία, εφόσον προχωρήσει η λύση της ανταλλαγής μέσω των «energy swaps». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι δύο ΡΑΕ βρίσκονται σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα γι’ αυτό ακριβώς το θέμα.
Στους ενδιαφερόμενους, εκτός της Α.Η.Κ. θα πρέπει κανείς να προσθέσει τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) η οποία απ’ ότι λέγεται έχει προτείνει για ανταλλαγή ενέργεια μονάδων του σταθμού Maritsa, αλλά και την ιταλική Edison, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες.
Τα swaps, οι δυσκολίες τους, και η Κομισιόν
Το γεγονός βέβαια ότι υπάρχει ενδιαφέρον για «energy swaps» δεν σημαίνει ότι την επιλογή αυτή συμμερίζεται και η Κομισιόν σαν την καλύτερη για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε, όπως λένε οι πληροφορίες από τη συνάντηση Μπιρμπίλη- Αλμούνια την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου έγινε σαφές πως από μόνη της η ανταλλαγή δεν επαρκεί, καθώς είναι διαδικασία χρονοβόρα.
Διότι για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη που να δείχνει τα τεχνικά στοιχεία των σταθμών που θα ανταλλάξουν ενέργεια, τι κέρδη θα προκύψουν για τα δύο μέρη, ποιο είναι το net present value (NPV), ποια η Οριακή Τιμή στις δύο χώρες, θέματα ισοτιμίας, κ.ο.κ.
Σε κάθε περίπτωση, τα «energy swaps» αν προετοιμαστούν σωστά θα μπορούσαν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το νωρίτερο από τα τέλη του 2011. Αλλά ακόμη κι έτσι, έχει γίνει σαφές ότι από μόνα τους δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Κομισιόν για ισοδύναμες λύσεις με τη πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων,οι οποίες δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος προς τρίτους, κάτι φυσικά που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ.
Eίναι λοιπόν αρκετά πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί τελικώς να παρουσιάσει στην τρόικα ένα σύνθετο πακέτο ισοδύναμων λύσεων που θα περιλαμβάνει : από βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως οι διαγωνισμοί λιγνιτικής ισχύος μέχρι μεσοπρόθεσμα σαν την ανταλλαγή ή την ενοικίαση μονάδων αλλά και μακροπρόθεσμα όπως η δημοπράτηση λιγνιτικών κοιτασμάτων (Ελασσόνα, Δράμα). Φοβούμενη ακριβώς τις εξελίξεις αυτές, έσπευσε η ΓΕΝΟΠ την Κυριακή να στείλει μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση…
Οκτώβριο 2011 η πρώτη δημοπρασία
Αν πάντως στα τέλη Δεκεμβρίου έχει αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε δημοπρασίες ισχύος, τότε οι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να είναι έτοιμες μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, ώστε μέχρι το Δεκέμβριο να έχουν προκηρυχτεί. Όσο για το ποσοστό της λιγνιτικής ισχύος που θα μπορούσε να δημοπρατηθεί, οι ειδικοί παίρνουν σαν βάση τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το 2020 που μιλούν για 3.300 μεγαβάτ λιγνίτη έναντι 5.200 μεγαβάτ σήμερα.


Άρα το 40% αυτής της ισχύος είναι 1.320 MW. Μιλούν λοιπόν για τρία πακέτα των 440 μεγαβάτ έκαστο, που θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2014. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2012, θα μπορούσε να γίνει και ο πρώτος διαγωνισμός για ένα «energy swap» ισχύος 300 μεγαβάτ, με στόχο για άλλους δύο, πάντα μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.


ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...