Ο κ. Ζερβός δεν κρύβει τον τελευταίο καιρό τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στην επιχείρηση, ενώ ο κ. Μπαράτσης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις απόψεις του, εφόσον, όπως ο ίδιος λέει σε συνομιλητές του, υποστηρίζει το συμφέρον της επιχείρησης.
Η διάσταση των δύο ισχυρών ανδρών έχει αρχίσει να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και να διαχέεται υπό μορφή πυραμίδας σε όλα τα κλιμάκια στελεχών από τη Χαλκοκονδύλη ως τα ορυχεία και από το διοικητικό συμβούλιο ως τη μεταφορά και τη διανομή. Στη ΔΕΗ δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα ένα δίπολο που μόνο καλό δεν έκανε στην επιχείρηση.
Είναι φανερό ότι δύο άνδρες έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη των επιχειρηματικών πραγμάτων, ενδεχομένως να έχουν και διαφορετική θεώρηση ζωής. Η... φιλοσοφική προσέγγιση όμως ελάχιστα ενδιαφέρει τους ανθρώπους της επιχείρησης, οι οποίοι σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα πολλές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είτε αναβάλλονται είτε αλληλοεξουδετερώνονται λόγω της αντιπαράθεσης αυτής.
Η εξαγορά των αιολικών της εταιρείας ΒCΙ (συμφερόντων του κ. Δ.Καραγκουλέ ) στη Λακωνία, με την οποία διαφώνησε ο αντιπρόεδρος, εξελίχθηκε σε σίριαλ με πολλά επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν αναγκαστικά και τρίτα πρόσωπα, είτε σχετίζονταν είτε όχι με την υπόθεση.
Η εξαγορά τελικώς εγκρίθηκε έπειτα από τέσσερις επαναφορές στο ΔΣ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν έχει παγώσει για περίπου ένα δίμηνο, ενώ υπάρχει και η άποψη, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ότι ακόμη και αν η εξαγορά είναι συμφέρουσα, μετά την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.
Τελευταίο και όχι ιδιαίτερα γνωστό επεισόδιο στο σίριαλ της διαμάχης κορυφής που έχει ξεσπάσει στη ΔΕΗ είναι η αντιπαράθεση για την προμήθεια καυσίμων που οδήγησε στο πάγωμα της διαδικασίας του σχετικού διαγωνισμού.
Εμπειρα στελέχη μέσα στη ΔΕΗ εκφράζουν τον φόβο ότι «η επιχείρηση, στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας της, απειλείται με διχασμό που θα τη βλάψει ανεπανόρθωτα».
Ο κ. Ζερβός είναι ένας χαμηλών τόνων αναπληρωτής καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο οποίος αναδείχθηκε τα τελευταία τρίατέσσερα χρόνια, όταν ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολικών Πάρκων και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η ενασχόλησή του με την πράσινη ενέργεια τον έφερε σε πολλά Διεθνή Συνέδρια και παράλληλα τον έκανε προνομιακό συνομιλητή των ανθρώπων του Γιώργου Παπανδρέου που ασχολήθηκαν με την πράσινη ανάπτυξη, ήδη από την περίοδο 2004-2005. Μέσα σε αυτό το επιτελείο εξέχουσα θέση είχε από τότε και η σημερινή υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ιδιαίτερα την επιστημονική επάρκεια του κ. Ζερβού και την προσήλωσή του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Φυσικό ήταν, λοιπόν, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ τον Οκτώβριο του 2009 ο κ. Ζερβός να «παίξει» ως ένα από τα φαβορί για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Το πιο σκληρό κομμάτι της ΔΕΗ θεωρείται, και δικαίως, αυτό των ορυχείων και της παραγωγής με τις πανίσχυρες θερμικές μονάδες από λιγνίτη, φυσικό αέριο, ή ακόμη και πετρέλαιο που βρίσκεται σε ψυχρή εφεδρεία ως καύσιμο για την επιχείρηση.
Ο Φινλανδός και ο Ινδονήσιος!
Ο κ. Α. Μπαράτσης, που δηλώνει μέλος του ΠαΣοΚ από το 1974 και έχει εργαστεί ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «Γερμανός» για τρία χρόνια και σε άλλες δουλειές στην Ελλάδα και στη Ρωσία αργότερα, συμμετέχει και στο ΙΣΤΑΜΕ, ενώ λένε ότι έχει πρόσβαση σε υψηλά κλιμάκια του Κινήματος. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίζει μεγάλες διαφορές νοοτροπίας και αντίληψης με τον κ. Ζερβό. «Είναι σαν να βάζεις έναν Φινλανδό και έναν Ινδονήσιο, οι οποίοι δεν έχουν ξανασυναντηθεί, να γράψουν μέσα σε μία εβδομάδα μια μελέτη για τις... αργεντίνικες πεδιάδες όπου δεν έχουν πάει ποτέ!» λέει έμπειρο στέλεχος της ΔΕΗ που έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στις τελευταίες πέντε διοικήσεις της επιχείρησης και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. «Οι δυο τους δεν θα συνεννοηθούν ποτέ, είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν μεταξύ τους» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος. Η κόντρα τους για την εξαγορά των Αιολικών Πάρκων της Λακωνίας, συμφερόντων του κ. Δ. Καραγκουλέ, εξελίχθηκε σε σύγκρουση κορυφής και οδήγησε τη ΔΕΗ σε κρίση με την εμπλοκή και άλλων προσώπων. Παράλληλα έγιναν καταγγελίες για θέματα που δεν σχετίζονται μεν με τα αιολικά της Λακωνίας αλλά έχουν να κάνουν με το γενικότερο πλέγμα προμηθειών της ΔΕΗ, εμπλέκοντας δικαίους και αδίκους.
Ολα αυτά συμβαίνουν στη ΔΕΗ ενώ η επιχείρηση ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα της μετάβασης στον ανταγωνισμό σύμφωνα και με το μνημόνιο, ενώ τα ταραχώδη γεγονότα έχουν αφαιρέσει οποιαδήποτε ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση θα έπρεπε να επικρατούν αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Γι΄ αυτό και πολλά στελέχη της ΔΕΗ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις εξελίξεις και προσμένουν κάποια λύση στο πρόβλημα. Η λύση θα είναι σίγουρα πολιτική. Θα είναι, όμως, ξεκάθαρη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα;
(Το Βήμα της Κυριακής)
(Το Βήμα της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου