Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

"Εκρηξη" στα... λαϊκά φωτοβολταϊκα

Πέρυσι τέτοιο καιρό στην αρμόδια διεύθυνση διαχείρισης δικτύου της ΔΕΗ υπήρχε καταγεγραμμένο να λειτουργεί μόλις 1 φωτοβολταϊκό σε στέγη. Την ίδια περίοδο εκκρεμούσαν 34 αιτήσεις, με τη συνολική ισχύ να αντιπροσωπεύει μόλις 525,4 kW.
Ένα χρόνο μετά, το τοπίο έχει ανατραπεί άρδην, το ενδιαφέρον του απλού κόσμου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού του είναι μεγάλο και η αγορά έχει πάρει φωτιά.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης της ΔΕΗ, οι προσφορές σύνδεσης που έχουν δοθεί φτάνουν τις 2.734 και αντιστοιχούν σε ισχύ 23MW, ενώ ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 414 φωτοβολταϊκά σε στέγες με ισχύ 3,33MW. Δηλαδή από τον Αύγουστο (228 φ/β ισχύος 1,813MW) έχουμε 44,9% αύξηση του αριθμού των νέων εγκαταστάσεων και 45,5% αύξηση της ισχύος.
Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες με βάση την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, εξαιρέθηκε από τα όρια της κατανομής των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρθουν πιο κοντά στις ΑΠΕ οι απλοί πολίτες. Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θεωρούνται ως ο καλύτερος «πρεσβευτής» των ΑΠΕ καθώς βοηθούν τους πολίτες να νιώσουν ότι συνεισφέρουν στους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα συνεισφέρουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα. Επίσης ενισχύουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς για να γίνει εγκατάσταση φ/β σε στέγη, πρέπει το κτίριο υποχρεωτικά να έχει εγκατάσταση ΑΠΕ για τις ανάγκες σε ζεστό νερό (ηλιακός θερμοσίφωνας, ηλιοθερμικό κλπ).
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «χτίζοντας το μέλλον», οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών, που κατά το παρελθόν είχαν έρθει για αρκετά ζητήματα σε ευθεία σύγκρουση με το ΥΠΕΚΑ, στην κυριολεξία εκθείασαν το ελληνικό πρόγραμμα φ/β στις στέγες, χαρακτηρίζοντάς το, ως πρόγραμμα «υπόδειγμα» σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ευνοϊκή τιμή (0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα) που υφίσταται σήμερα θα ισχύσει για τα φ/β που θα συνδεθούν σε όλη τη διάρκεια του 2011 και η τιμή αυτή κλειδώνει για όλη τη διάρκεια της 25ετούς σύμβασης. Από το 2012 και μετά θα υπάρχουν μειώσεις 5% ανά έτος στην τιμή. Όπως τονίζουν στο Capital.gr ανώτατες πηγές του ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα αυτό αλλά και τα όσα προβλέπει για την τιμολόγηση της ενέργειας, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να τροποποιηθούν καθώς ήδη κρίνονται ως εξαιρετικά επιτυχημένα.
Πηγή: http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...