Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση για ανταλλαγή μονάδων άπό την Μπιρμπίλη στον Αλμούνια

Ανταλλαγή ενέργειας του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με αντίστοιχης ποσότητας από μονάδες ξένων εταιρειών, είναι το επικρατέστερο σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, και σαν τέτοιο θα προταθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά τη σημερινή συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Το συγκεκριμένο σενάριο, που έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, θεωρείται από την υπουργό Περιβάλλοντος ως το καλύτερο για το μέλλον της επιχείρησης, και αυτό ακριβώς θα επισημάνει στον Ισπανό Επίτροπο : Πως δηλαδή η ανταλλαγή ενέργειας συγκεντρώνει πολύ περισσότερους «πόντους» έναντι όλων των άλλων εναλλακτικών (ενοικίαση, δημοπρασίες ισχύος, κλπ), καθώς δίνει στην ΔΕΗ τη δυνατότητα εισόδου της σε ξένες αγορές, όπως η Ιταλική, και επιτυγχάνει έτσι διπλό σκοπό, καθώς αφενός μειώνει το «χαρτοφυλάκιο» λιγνίτη της επιχείρησης, αφετέρου όμως της εξασφαλίζει οφέλη για να αναπτυχθεί εκτός συνόρων.
"Εχουμε εικόνα πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι"
Πρόκειται για μια από τις προτάσεις Ζερβού, όπως είχαν διατυπωθεί το περασμένο καλοκαίρι λίγες ημέρες πριν από τη πρώτη επίσκεψη των κοινοτικών στην Ελλάδα, και ενώ η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για τη συνάντηση μαζί τους που ως γνωστόν κατέληξε στο αίτημα «πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ».
«Έχουμε κάποια εικόνα ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, και ούτως ή άλλως όλα θα γίνουν με ανοικτές διαδικασίες, ή εκδηλώσεις ενδιαφέροντος», απαντά πάντως παράγοντας του υπουργείου, ερωτηθείς αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αυτή της μορφής της λύση.
Εκτιμά δε, πως «υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να περάσει η δική μας πρόταση και πως το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης θα είναι ένα καταρχήν ναι επί της αρχής, με την αίρεση εμείς μετά να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να τους τα παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατό».
Τι θα απαντήσει ο Αλμούνια
Βέβαια αυτά δεν είναι παρά εκτιμήσεις και ουδείς μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων αν η λύση που προωθεί η ελληνική πλευρά θα γίνει αποδεκτή από τον Επίτροπο Ανταγωνισμού. Ούτε επίσης αν κατά τη σημερινή συνάντηση θα διατυπωθεί εκ μέρους του κάποια άλλη πρόταση για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς λιγνίτη, λιγότερο ή περισσότερο «σκληρή».
Τέτοια για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι προτροπή για προκήρυξη διαγωνισμών των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ελασσόνας και της Δράμας, ενδεχόμενο στο οποίο η υπουργός δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη καθώς διαταράσσουν το στόχο του 20-20-20, άποψη που έχει διατυπώσει και εγγράφως σε πρόσφατη επιστολή της προς την Κομισιόν.
Το σίγουρο ωστόσο είναι πως τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης θα κρίνουν εν πολλοίς και την τελική διαμόρφωση του «ελληνικού πακέτου» για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και εν γένει της αγοράς ηλεκτρισμού, που σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΚΑ επιχειρείται να έχει οριστικοποιηθεί και παρουσιαστεί προς το τέλος Νοεμβρίου.
Επίσης, και σε κάθε περίπτωση, η όποια λύση θα πρέπει να έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με το θερινό αίτημα της Κομισιόν «πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ». Που σημαίνει πως αν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ανταλλαγής, αυτή θα αφορά στο 40% της λιγνιτικής ενέργειας που παράγουν οι σταθμοί της.
Τέλος, να σημειωθεί πως η πρόταση περί ανταλλαγής λιγνιτικής ενέργειας βρίσκει μάλλον σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, με την έννοια πως με τη λύση αυτή η ΔΕΗ δεν χάνει, (αφού δεν μιλάμε για ανταλλαγή παγίων αλλά ενέργειας), και πως συγκεντρώνει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...