Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ανεβαίνουν οι τόνοι για το δάνειο στη ΓΕΝΟΠ

Άναψαν χθες το βράδυ τα τηλέφωνα με αφορμή την αποκάλυψη του δανείου που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ στο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ για να καλύψει έκτακτες λειτουργικές του δαπάνες.
Ένα δάνειο που προκάλεσε, μόλις διέρρευσε η είδηση, παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη η οποία και ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, με τις πληροφορίες να τη φέρουν έντονα ενοχλημένη, καθώς όπως λένε πηγές του υπουργείου «δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τους καταναλωτές, κάποιοι να παίρνουν δάνεια».
Το δάνειο εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο, και αποτελεί στην ουσία μια έκτακτη παροχή της διοίκησης στο συνδικάτο για να καλύψει το «άνοιγμα» που θα έχει το 2011 από τη μείωση της θεσμοθετημένης επιχορήγησης που εισπράττει για λειτουργικά του έξοδα.
Το θέμα των επιχορηγήσεων στη ΓΕΝΟΠ αλλά και στα συνδικάτα των ΔΕΚΟ δεν είναι τωρινό, αλλά πολύ παλαιό. Ήδη, από το 1999 διοίκηση και συνδικάτο συμφωνούσαν στο πλαίσιο της τότε συλλογικής σύμβασης εργασίας, να καλύπτει η ΔΕΗ ετήσιες δαπάνες για τον προϋπολογισμό της ΓΕΝΟΠ. Το ποσό τότε ήταν της τάξης των 70 εκ. δρχ. (205.429 ευρώ), αναπροσαρμοζόμενου με το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύμβασης (με βάση δηλαδή το ύψος της μισθοδοσίας).
Γιατί δόθηκε το δάνειο…
Έτσι στη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2001 η ΔΕΗ κάλυψε αιτιολογημένες δαπάνες της ΓΕΝΟΠ που αφορούσαν σε θέματά της μέχρι 95 εκ. δρχ. (278.797 ευρώ) και με τον όρο πάντα ότι θα αναπροσαρμόζονται με το ποσοστό αυξήσεων της εκάστοτε συλλογικής σύμβασης. Το ίδιο συνέβη το 2005 όταν το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε ότι η επιχείρηση θα καλύπτει ετησίως δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακινήσεων μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό, με ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 0,2% της ετήσιας τακτικής μισθοδοσίας του προσωπικού. Επειδή όμως φέτος δεν υπεγράφη νέα συλλογική σύμβαση, η ΓΕΝΟΠ δεν έχει εισπράξει την εν λόγω επιχορήγηση. Επιπλέον, το «μαχαίρι» στους μισθούς του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα που έβαλε φέτος η κυβέρνηση, μείωσε σημαντικά το ύψος της μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔΕΗ – βάσει του οποίου υπολογίζεται η επιχορήγηση- γεγονός στο οποίο συνέβαλαν κι οι πολλές φετινές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Έντοκο
Εν ολίγοις, επειδή το ποσό που θα πάρει του χρόνου η ΓΕΝΟΠ θα είναι σημαντικά μειωμένο, ζήτησε από τη διοίκηση δάνειο 500.000 ευρώ, το οποίο εκείνη του έδωσε. Το δάνειο είναι έντοκο, 5ετούς διάρκειας με αποπληρωμή το 2015, και το επιτόκιο βασίζεται στο μεσοσταθμικό κόστος εξυπηρέτησης χρέους της ΔΕΗ. Όπως δε, αναφέρει η σύμβαση, για να εξασφαλιστεί η επιστροφή του δανείου, εφόσον η ΓΕΝΟΠ δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή του, το ποσό θα αντληθεί από τις ετήσιες επιχορηγήσεις που της καταβάλλονται μέσω των συλλογικών συμβάσεων του 1999 και του 2001, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ του 2005.
Φωτόπουλος : "Χορηγίες δεν δεχόμαστε"
«Ναι, πήραμε έντοκο δάνειο από τη ΔΕΗ γιατί <χορηγίες> δεν δεχόμαστε», αναφέρει σε δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, που βλέπει πίσω από το θέμα, προσπάθεια κάποιων να σπιλώσουν το συνδικάτο. «Όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να σπιλώσουν τη ΓΕΝΟΠ για να κλείσουν το στόμα μας, τους πληροφορούμε ότι αυτό δεν θα το καταφέρουν ότι και να κάνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι επειδή έχει να υπογραφεί με τη ΔΕΗ συλλογική σύμβαση από το 2008, το δάνειο κρίθηκε απαραίτητο για να καλυφθούν οι δράσεις που αναλαμβάνει το συνδικάτο. Σε άλλη του δε δήλωση αργότερα αναφέρει πως η επίθεση που δέχεται η ΓΕΝΟΠ δεν είναι τυχαία, εννοώντας τις αντιδράσεις για τις θέσεις που έχει εκφράσει σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Συνδέει, δε την επίθεση με τις θέσεις που έχει πάρει συνολικά η ΓΕΝΟΠ κατά του μνημονίου, εναντίον του οποίου έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εκδικαζόταν χθες το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...