Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ανάσα από τη ΡΑΕ στην αγορά ηλεκτρισμού με μηνιαία εκκαθάριση

Δυνατότητα επιστροφής στο καθεστώς εκκαθαρίσεων της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού που ίσχυε πριν την 1η Οκτωβρίου, όταν αυτές γίνονταν σε μηνιαία βάση, παρέχει στους προμηθευτές απόφαση που έλαβε χθες η ολομέλεια της ΡΑΕ.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά, η ολομέλεια της Αρχής αποφάσισε να επιτρέψει σε όσους το επιθυμούν οι εκκαθαρίσεις να γίνονται σε μηνιαία βάση - αντί για εβδομαδιαία όπως ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και μετά, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η 5η Ημέρα Αναφοράς- προκειμένου να έχουν μπροστά τους ένα ικανοποιητικό διάστημα να εισπράξουν χρήματα από τους πελάτες τους.
Το σύστημα που ίσχυε πριν από την 1η Οκτωβρίου προέβλεπε εκκαθαρίσεις στο τέλος κάθε μήνα, ενώ παράλληλα για να μπορεί κανείς να συμμετάσχει στην αγορά τον επόμενο μήνα έπρεπε να καταβάλει εγγυητική επιστολή ίση με την αξία συναλλαγών 2 μηνών.
Το σύστημα εκείνο είχε ένα καλό και ένα κακό : Το μεν καλό ήταν ότι υπήρχε ένας χρονικός συντονισμός για τους προμηθευτές ανάμεσα στις εισπράξεις από τους πελάτες τους και τις πληρωμές που έπρεπε να κάνουν προς τον ΔΕΣΜΗΕ. Το διάστημα δηλαδή του ενός μηνός τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν εισπράξει κάποια χρήματα, ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν μετά το Διαχειριστή. Το δε, κακό, ήταν οι υψηλές εγγυητικές των 2 μηνών. Επειδή όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια η κατανάλωση ηλεκτρισμού από τρίτους προμηθευτές (πλην ΔΕΗ) ήταν πολύ χαμηλή, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες έδιναν εγγυητικές πολύ πιο εύκολα απ’ ότι σήμερα, τα ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν οι προμηθευτές δεν ήταν τόσο πολλά.
Η κρίση άλλαξε τα πάντα
Η κρίση, σε συνδυασμό με το καθεστώς της 5ης Ημέρας άλλαξαν ριζικά αυτή την εικόνα. Στο εξής, η εκκαθάριση γίνεται κάθε εβδομάδα, και η εγγυητική που πρέπει να προσκομίζεται ισούται με συναλλαγές αξίας 2 εβδομάδων. Όμως το διάστημα της εβδομάδας είναι πολύ μικρό ώστε να έχει κανείς προλάβει να εισπράξει χρήματα από πελάτες. Δεν υπάρχει δηλαδή συντονισμός των εισπράξεων από τους πελάτες με τις πληρωμές προς το ΔΕΣΜΗΕ. Σαν αποτέλεσμα, από τους 30 περίπου ενεργούς παρόχους στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού (σε σύνολο 50 που έχουν άδεια προμηθευτή), οι περισσότεροι, πλην της ΔΕΗ, δεν έχουν εξοφλήσει τον ΔΕΣΜΗΕ για το μήνα Οκτώβριο ! Επομένως ο ΔΕΣΜΗΕ βλέπει το έλλειμμά του να αυξάνεται, γι’ αυτό και απέστειλε πρόσφατα επιστολή στη ΡΑΕ περιγράφοντας της το πρόβλημα, και τον κίνδυνο να επιδεινωθεί.
Σωσίβιο από ΡΑΕ
Έτσι, η ΡΑΕ πήρε χθες την απόφαση, να επαναφέρει το καθεστώς στα προ της 5ης ημέρας χαρακτηριστικά : Έτσι, οι μεν παραγωγοί (αυτοί δηλαδή που πληρώνονται από την εκκαθάριση της αγοράς) θα εισπράττουν τις οφειλές τους σε μηνιαία βάση, ενώ οι προμηθευτές, (εκείνοι που πληρώνουν), θα έχουν δικαίωμα εξόφλησης των οφειλών τους, αναλόγως με τις δυνατότητές τους, είτε στο τέλος κάθε εβδομάδας, είτε στο τέλος κάθε μήνα. Αναλόγως βέβαια θα προσαρμόζονται και την αξία των εγγυητικών επιστολών (ίση με τις συναλλαγές 2 εβδομάδων αν επιλέξουν την 1η περίπτωση, ίση με τις συναλλαγές 2 μηνών στη 2η περίπτωση).
Το καθεστώς αυτό που φέρει τον τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα σε σχέση με τη Διαδικασία Εκκαθάρισης του ΗΕΠ» θα ισχύσει μέχρι να δημιουργηθεί ο ειδικός μηχανισμός εκκαθάρισης (clearing house), κάτι σαν το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προβλέπεται να συσταθεί από τον Κώδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...