Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το καλύτερο σενάριο για τη ΔΕΗ

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι θα κάνει η κυβέρνηση μπροστά στην κοινοτική επιταγή για ουσιαστική και πλήρη απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενα από αυτά προβλέπει την ανταλλαγή ενέργειας του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με αντίστοιχης ποσότητας από μονάδες ξένων εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται η ελληνική αγορά λιγνίτη, που είναι ένα από τα αγκάθια της πλήρους απελευθέρωσης. Το σενάριο προβλέπει ανταλλαγή για συγκεκριμένο διάστημα όχι των μονάδων αλλά της ενέργειας που παράγουν με ίσης ποσότητας ενέργεια π.χ. από φυσικό αέριο, από εταιρείες γειτονικών χωρών όπως η Ιταλία.
Αυτή η λύση που- όπως λένε στο υπουργείο- θεωρείται η καλύτερη για τη ΔΕΗ, παρουσιάστηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη στον επίτροπο Ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ως η πλέον επιθυμητή από την κυβέρνηση.
Τι απάντησε ο επίτροπος θα το ξέρουμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε λήγει η προθεσμία των Βρυξελλών στη ΔΕΗ για να πωλήσει το 40% της ενέργειας που παράγει από λιγνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...