Σύμφωνα με την υπουργό οι τέσσερις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα: τα τιμολόγια, την 5η ημέρα αναφοράς, τον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη μεταφορά και τη διανομή της ΔΕΗ, έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί η Κομισιόν.
Για το λιγνίτη, η υπουργός έκανε λόγο για κρίσιμη διαπραγμάτευση, που θα έχει καταλήξει ως τη Δευτέρα. Ο Γενικός Γραμματέας Κ. Μαθιουδάκης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είναι σε συνεχή επαφή με τα στελέχη της Κομισιόν και εφόσον υπάρχει κοινά αποδεκτή λύση αυτή θα επικυρωθεί από το Κολέγιο Επιτρόπων που συνεδριάζει την Τετάρτη. Διαφορετικά, η υπουργός εκτιμά ότι θα δοθεί χρονικό περιθώριο 20 ημερών για συνέχεια διαπραγματεύσεων και ότι δεν θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ξαφνική αναβολή
Η σημερινή συνάντηση με την Τίνα Μπιρμπίλη που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 αναβλήθηκε ξαφνικά, με πρωτοβουλία των εκπροσώπων της τρόικας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο. Αντίθετα, πιστοί στο ραντεβού τους ήταν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο και αντιπροσωπεία τους υπό το Νίκο Φωτόπουλο συνάντησε την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο λόγος για τον οποίο οι «τροϊκανοί» ανέβαλλαν τη συνάντηση με την ελληνίδα υπουργό είναι άγνωστος, δεν αποκλείεται να «μέτρησε» και ο φόβος για τους συγκεντρωμένους ΓΕΝΟΠίτες, παρότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τις επισκέψεις τους στα υπουργεία. Ωστόσο γεγονός είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η κρίσιμη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα «σπάσει» την αποκλειστική χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ και θα ανοίξει την αγορά ηλεκτρισμού παραπέμπεται για την επόμενη έλευσή τους στην Αθήνα.
Η εξέλιξη, εάν δεν κρύβει κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε, ίσως διευκολύνει την κ. Μπιρμπίλη, καθώς το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο θα γινόταν σήμερα η συζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας, με τις πιέσεις να έχουν την περίοδο αυτή ενταθεί κατά πολύ. Πιθανόν, δηλαδή, μια γενικότερη διευθέτηση των υπόλοιπων θεμάτων που σχετίζονται με την τήρηση των όρων του μνημονίου και τα αποτελέσματα της προσπάθειας της χώρας για δημοσιονομική και θεσμική εξυγίανση, να δημιουργήσει θετικότερο κλίμα για να «περάσουν» οι προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη έναντι των πιέσεων για άμεσα και σκληρά μέτρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα η κ. Μπιρμπίλη πρέπει για το θέμα της αγοράς λιγνίτη που παραμένει κλειστή να στείλει τεκμηριωμένη απάντηση και πρόταση προς την Κομισιόν, καθώς, ανεξάρτητα από την τρόικα, η χώρα μας έχει ανοιχτούς λογαριασμούς για αυτό το θέμα με τις Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ε.Ε.
Με τις κοινοτικές αρχές είχε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές χθες στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Μαθιουδάκης, ενώ εκεί βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός. Σκοπός ήταν να πεισθούν οι κοινοτικοί για την λύση την οποία προκρίνει τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση, δηλαδή την ανταλλαγή μονάδων με άλλες, ξένων εταιρειών, σε χώρες του εξωτερικού. Η ελληνική πλευρά είχε μάλιστα στις αποσκευές της την αρχική ανταπόκριση τριών τουλάχιστον ενεργειακών εταιρειών (έχει γράψει σχετικά το energypress) που είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών στις Βρυξέλλες ίσως συνετέλεσε στη σημερινή αναβολή της συνάντησης Μπιρμπίλη – τροϊκανών.
Νωρίτερα εξάλλου, το energypress έγραφε:
Τα ρέστα της παίζει η Τίνα
Υπό την πίεση της τρόικας για επώδυνες αλλαγές "τώρα" στην αγορά ηλεκτρισμού, θα βρεθεί σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, και ενώ το κλίμα είναι "περίεργο" όπως φαίνεται και από τις μέχρι τώρα συναντήσεις Παπακωσταντίνου και Παπανδρέου στην Ευρώπη.
Η υπουργός θα επιμείνει όπως όλα δείχνουν στις δικές της θέσεις, προωθώντας το ισοδύναμο μοντέλο που εκείνη θεωρεί το καλύτερο για τη ΔΕΗ, εν προκειμένω την ανταλλαγή μονάδων με άλλες ξένων εταιρειών («energy swaps»), το γενικότερο ωστόσο κλίμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη πίεση, καμιά υποχωρητικότητα και με παρούσα συνεχώς, την 3η δόση του δανείου και την απειλή για την εκταμίευσή της.
Δεν είναι διόλου τυχαίο αυτό που διαρρέεται τις τελευταίες ημέρες από τη ΓΕΝΟΠ, χωρίς να έχει επισήμως διαψευστεί, ότι η τρόικα επιμένει και ζητά ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, ως το 2027. Ενώ μάλιστα την προηγούμενη Παρασκευή οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 3 μονάδες (Αγ. Δημήτριο 3,4 και 5), οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές προστέθηκε άλλη μία, η Μελίτη 1, με τους τροικανούς να ζητούν ενοικίαση και των τεσσάρων για όλο το διάστημα της ζωής τους, που είναι ως και μετά το 2030..
Λέγεται, δε, ότι προκειμένου οι μονάδες αυτές να έχουν ανταγωνιστικό κόστος, δεδομένου ότι από το 2013 και μετά θα επιβαρύνονται με τα δικαιώματα ρύπων, οι ελεγκτές έριξαν στο τραπέζι την πρόταση να τις προμηθεύει η ΔΕΗ με λιγνίτη από τα ορυχεία της, και σε τιμές κόστους. Κάθετα αντίθετη με τα παραπάνω είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, πολύ δε περισσότερο η ΓΕΝΟΠ, που όπως διαμηνύει ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος «αν επί Αθανασόπουλου το Δ.Σ. πήγαινε σε ξενοδοχεία για να συνεδριάσει, τώρα κι εφόσον περάσουν αυτά, θα πρέπει να πάει σε άλλη χώρα..».
Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει τα παραπάνω, και σίγουρα η σημερινή συνάντηση είναι καθοριστική. Δείγμα της κρισιμότητας είναι και η «σιγή ασυρμάτου» που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες από την ίδια και τους συνομιλητές της, όπου οι διεργασίες με την τρόικα είναι συνεχείς και οι συσκέψεις στο υπουργείο αλλεπάλληλες.
Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με την έκβαση της σημερινής συνάντησης αλλά και όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθεί τόσο η σχέση της με τη ΓΕΝΟΠ, όσο και το πολιτικό της προφίλ. Διότι οι όροι με τους οποίους θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, είναι η πιο δύσκολη «μάχη» απ’ όσες έχει κληθεί να δώσει από την ημέρα που ανέλαβε.
Η συγκυρία πάντως δεν είναι η καλύτερη για να ληφθούν αποφάσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το πακέτο για το λιγνίτη να μην κλείσει σήμερα, αλλά να μείνει ένα «παράθυρο» ανοιχτό για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές μέσα στο Δεκέμβριο. Η ελπίδα είναι ότι ίσως τότε οι πιέσεις απέναντι στην Ελλάδα να έχουν εξασθενήσει και οι συνθήκες να είναι κάπως πιο ευνοϊκές για διαπραγματεύσεις στα ενεργειακά.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες εντάσσεται στο πλαίσιο των «ισοδύναμων λύσεων» που εξετάζονται αυτή την περίοδο ώστε να αποφευχθεί η απευθείας πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως είχε απειλήσει το καλοκαίρι η Κομισιόν.
Η συγκυρία πάντως δεν είναι η καλύτερη για να ληφθούν αποφάσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το πακέτο για το λιγνίτη να μην κλείσει σήμερα, αλλά να μείνει ένα «παράθυρο» ανοιχτό για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές μέσα στο Δεκέμβριο. Η ελπίδα είναι ότι ίσως τότε οι πιέσεις απέναντι στην Ελλάδα να έχουν εξασθενήσει και οι συνθήκες να είναι κάπως πιο ευνοϊκές για διαπραγματεύσεις στα ενεργειακά.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση για ενοικίαση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες εντάσσεται στο πλαίσιο των «ισοδύναμων λύσεων» που εξετάζονται αυτή την περίοδο ώστε να αποφευχθεί η απευθείας πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως είχε απειλήσει το καλοκαίρι η Κομισιόν.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου