Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Μόνο με καταβολή εγγύησης θα δίνει η ΔΕΗ σύνδεση για φωτοβολταϊκά

Να κρατήσει, στο μέτρο του δυνατού, εκτός «παιχνιδιού» τους «αεριτζήδες» που έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν τις υψηλές τιμές απορρόφησης του ρεύματος και εν γένει τις ευκαιρίες που δίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς να διαθέτουν φερεγγυότητα και επενδυτική νοοτροπία, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό στην οδό Αμαλιάδος επεξεργάζονται νέα υπουργική απόφαση, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεσπίζεται η καταβολή εγγύησης εκ μέρους του επενδυτή και υπέρ της ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής σύμβασης σύνδεσης.
Η καταβολή εγγύησης θεσπίζεται τις εγκαταστάσεις μέχρι 500 Κιλοβάτ, για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας παραγωγής, αλλά οι υποψήφιοι επενδυτές υποβάλλουν απευθείας στη ΔΕΗ φάκελο – αίτηση σύνδεσης και, αφού η ΔΕΗ εκδώσει τους όρους σύνδεσης για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, καλούνται να υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης ώστε να μπορούν να προχωρήσουν το έργο.
Σε αυτή ακριβώς τη φάση θα πρέπει ο επενδυτής, με βάση τη νέα υπουργική απόφαση, να καταβάλλει την εγγύηση η οποία, εάν πραγματοποιήσει την επένδυση, θα συμψηφίζεται. Αν δεν την πραγματοποιήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η εγγύηση θα καταπίπτει υπέρ της ΔΕΗ.
Το ποσόν της εγγύησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα σχετίζεται με την εγκατεστημένη ισχύ της προτεινόμενης επένδυσης. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι ανάμεσα στα 100 και στα 200 ευρώ ανά κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Δηλαδή για ένα «100άρι» φωτοβολταϊκό σύστημα θα καταβάλλεται εγγύηση από 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ εξετάζει τις χιλιάδες αιτήσεις που έχει λάβει, προκειμένου να εκδώσει όρους σύνδεσης για κάθε μία από αυτές. Άρα, η καταβολή εγγύησης αφορά το σύνολο των επενδυτών που περιμένουν "πράσινο φως" από τη ΔΕΗ και τώρα θα πρέπει να καθορίσουν εξαρχής τους υπολογισμούς τους και πιθανόν τις συμφωνίες που έχουν με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.
Η απόφαση αυτή της κ. Μπιρμπίλη, εάν βεβαίως επιβεβαιωθεί, βρίσκει πάντως σύμφωνες τις σοβαρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς όλοι φοβούνται τη «φούσκα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τους «αεριτζήδες» που έχουν κατακλύσει την επαρχία «με μια σαμσονάϊτ και ένα κινητό» και υπόσχονται εύκολα κέρδη.
«Έπρεπε να υπάρξει μια διαδικασία που να αποτρέπει τους ευκαιριακούς παίκτες και να εξασφαλίζει ότι οι επενδύσεις δεν θα μείνουν στα χαρτιά» υποστηρίζει στέλεχος μεγάλης εταιρείας του χώρου, το οποίο υπενθυμίζει ότι για τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τις οποίες χρειάζεται άδεια παραγωγής, ελέγχεται η φερεγγυότητα και η κεφαλαιουχική επάρκεια του επενδυτή.
«Πρέπει πάντως και ο ίδιος ο ιδιώτης που θέλει να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά να εξετάζει με προσοχή την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί» τονίζει στο energypress παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και εξηγεί: «Δεν είναι δυνατόν να προχωράς σε μια επένδυση, 300.000 ευρώ για παράδειγμα, και να την εμπιστεύεσαι στον πρώτο που βρέθηκε μπροστά σου χωρίς να μελετήσεις τα δεδομένα της αγοράς».
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν, τέλος, τρόπους, να περιοριστεί το εμπόριο αδειών για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μεγαλύτερης ισχύος.

Η κατεύθυνση πάντως προς την οποία κινούνται είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε να πάψει εκ των πραγμάτων η άδεια να έχει την αξία που έχει μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...