Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περικοπές σε υπερωρίες, εκτός έδρας

Περικοπές της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, σε υπερωρίες και σε εκτός έδρας, δηλαδή στα μη σταθερά μισθολογικά κόστη, θα κάνει φέτος η ΔΕΗ, σύμφωνα με την επιστολή που έχει στείλει από τον Ιανουάριο στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.
Ήδη, από το Μάρτιο του 2010, με τους νόμους του υπ. Οικονομικών που έβαλαν μαχαίρι στους μισθούς του στενού και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, οι απολαβές στη ΔΕΗ μειώθηκαν από 15% ως και 50% στα πολύ υψηλά μισθολογικά κλιμάκια, ποσό που αθροιστικά ανήλθε σε 220 εκατ. ευρώ.

Όταν λοιπόν το Δεκέμβριο του 2010, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολές στους επικεφαλής των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ζητώντας τους να πάρουν μέτρα ανάλογα με εκείνα που αποφασίστηκαν για τις μη εισηγμένες- «συνυπολογίζοντας όμως τις πρόσφατες περικοπές που υπέστησαν οι απολαβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τους προηγούμενους μήνες»- η διοίκηση της ΔΕΗ του απάντησε ότι έχει ήδη μειώσει κατά 220 εκατ. ευρώ τη μισθοδοσία της για το 2010, και πως αντίστοιχη θα είναι η μείωση και για το 2011.

Τι αναφέρει η επιστολή

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, επεσήμαινε πως το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να προβεί σε περικοπές στο μη μισθολογικό κόστος, και να εξοικονομήσει το 2011 από τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας, γύρω στα 40 εκ. ευρώ.
Πριν από δέκα μάλιστα ημέρες έγινε και νέα συνάντηση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Οικονομικών και της ΔΕΗ με αντικείμενο την παροχή κάποιων επιπλέον, πιο αναλυτικών στοιχείων, τα οποία και δόθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση «ο πρόεδρος της επιχείρησης δεν έχει λάβει νέα επιστολή από το υπουργείο Οικονμομικών για μείωση για νέες μισθολογικές περικοπές», σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν κατηγορηματικά κύκλοι της ΔΕΗ.

Η περίπτωση των ΕΛΠΕ

Το ίδιο μάλιστα επιβεβαιώνουν και επικεφαλής άλλων ενεργειακών εταιρειών, όπου το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, όπως τα ΕΛΠΕ. Ερωτηθείς χθες, σε δείπνο που παρέθεσε σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τάσος Γιαννίτσης, κατά πόσο έχει λάβει σχετική επιστολή από τον υπουργό, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Σήμερα, πάντως το σωματείο των ΕΛΠΕ ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, και κοινή αίσθηση είναι πως στο τραπέζι θα βρεθούν και κάποια μπόνους μαζί με επιδόματα. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ εισπράττουν 16,5 μισθούς (14, συν επιδόματα), και αν οι περικοπές των μισθών δεν γίνουν άμεσα, θα μπορούσαν να γίνουν έμμεσα, όπως εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο.

ΠΗΓΗ
:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...