Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πρώτο βήμα για να μπούν ιδιώτες στα δίκτυα ηλεκτρισμού με ποσοστό μέχρι 49%

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στα δίκτυα της ΔΕΗ, και συγκεκριμένα σε ποσοστό ως 49% στη νέα θυγατρική της επιχείρησης που αναλαμβάνει τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις σε νέα δίκτυα, και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων.
Αυτό προβλέπει το επεξηγηματικό κείμενο για το ενεργειακό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που αποτελεί την πρώτη επίσημη παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι επίκειται μετοχοποίηση της επιχείρησης.
Αν και η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διαμήνυε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τελικά με την συγκεκριμένη αναφορά παραδέχεται ότι η ΔΕΗ δεν έχει δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των δικτύων. Και δεν αποκλείεται η διατήρηση του 51% της μητρικής ΔΕΗ από το Δημόσιο, να ανταλλαγεί με είσοδο επενδυτών στον νέα θυγατρική της επιχείρησης που αναλαμβάνει τα δίκτυα (ΑΔΕΣΜΗΕ, είναι το όνομά της), ενδεχομένως και μέσω του χρηματιστηρίου. Ένα ακόμη σενάριο που θεωρείται ως πιθανό είναι η είσοδος κάποιου fund ή ακόμη και διεθνούς εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δικτύων.
Μεταβίβαση μειοψηφικού πακέτου σε τρίτους
Συγκεκριμένα, το κείμενο που μοίρασε το υπουργείο προβλέπει τη δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού (ών) πακέτου (ων) μετοχών της ΑΔΕΣΜΗΕ σε τρίτους, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από συμφέροντα ή δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Κι αυτό, προκειμένου να βρεί η νέα εταιρεία τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να εκτελέσει τα έργα που προβλέπονται στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξής της.
Επισημαίνεται ότι στο νέο φορέα, που θα έχει την κυριότητα του συνόλου των δικτύων υψηλής τάσης, μεταφέρεται και εντάσσεται το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΗ που σήμερα ασχολείται στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς, καθώς και προσωπικό άλλων διευθύνσεων της επιχείρησης, προκειμένου η νέα εταιρεία να μπορεί να ασκεί τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο, της κοινοτικής νομοθεσίας.
Ο νέος φορέας, για τον οποίο έχει επιλεγεί το μοντέλο του ΙΤΟ (100% θυγατρική της ΔΕΗ), θα απορροφήσει και τα τμήματα και το προσωπικό του ΔΕΣΜΗΕ που ασχολούνται σήμερα με τη συντήρηση, τη διαχείριση, και την εκμετάλλευση του συστήματος μεταφοράς.
Αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελεί μετεξέλιξη του ΔΕΣΜΗΕ (ΛΑΓΗΕ ΑΕ). Η εταιρεία αυτή θα αποτελεί 100% θυγατρική του ελληνικού Δημοσίου. Για να γίνει αυτό, η νέα εταιρεία θα μεταβιβάσει στο Δημοσιο, το 49% που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ στον ΔΕΣΜΗΕ. Οπως ακριβώς ισχύει με την εταιρεία που θα έχει τη διαχείριση των δικτύων υψηλής τάσης, έτσι και στην περίπτωση του λειτουργού της αγοράς, προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ιδιώτες και στο φυσικό αέριο
Στο φυσικό αέριο, διατηρείται το σημερινό μοντέλο λειτουργικού διαχωρισμού της ΔΕΠΑ από τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς. Στο κείμενο δεν προβλέπεται σαφώς η δυνατότητα μεταβίβασης σε τρίτους επενδυτές, μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Αυτή η δυνατότητα προβλέπεται μόνο για τα δίκτυα του Εθνικού Συστήματος, τα οποία θα κατασκευαστούν μετά την 3η Σεπτεμβρίου 2009. Αυτά είναι οι αγωγοί προς Αλιβέρι, προς Μεγαλόπολη και το χερσαίο τμήμα του ελληνο-ιταλικού αγωγού μήκους 600 χιλιομέτρων.
ΠΗΓΗ:www.enegypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...