Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Το ηλεκτροσόκ που επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε εκατομμύρια καταναλωτές δεν είναι μια απλή αύξηση που θα περάσει όπως άλλες και ούτε που θα την καταλάβουμε. Διότι αν από 1/1/2011 οι αυξήσεις είναι αυτές που ανακοινώθηκαν σήμερα, το κρυφό σημείο της υπόθεσης είναι ότι θα έχουμε αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή 2012 και 2013 και συνολικά το ρεύμα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά θα ακριβύνει έως και 30%!
Αν δηλαδή μια οικογένεια πληρώνει σήμερα 100 ευρώ το μήνα σε δύο χρόνια θα πληρώσει 130 ευρώ.
Και πως δικαιολογούν το νέο χαράτσι το οποίο υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ για τους πολίτες; «Κατά 800 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές προκειμένου η ΔΕΗ να μπορεί να παράγει ενέργεια από το 2013», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Όπως διευκρίνισε, τα χρήματα αυτά είναι το αντίτιμο για να μπορεί η ΔΕΗ να παράγει ρεύμα από λιγνίτη και να πληρώνει τα δικαιώματα ρύπων. Ο κ. Ζερβός είπε ακόμα ότι «δε θα υπήρχε αυτό το φέσι εάν είχαμε αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Με λίγα λόγια, επειδή τα προηγούμενα χρόνια το κράτος και μια ανώνυμη εταιρεία δεν στάθηκε ικανή να κάνει επενδύσεις και να εκσυγχρονιστεί, θα πληρώσει το μάρμαρο ο πολίτης.
Τώρα που “έσφιξαν” τα έσοδα της ΔΕΗ καλείται ο κόσμος να βάλει πλάτη. Ειδικά σήμερα που μπαίνουν και ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας και η Επιχείρηση έχει ανταγωνιστές. Φυσικά κανείς δε μιλάει για τα προηγούμενα χρόνια της αδιαφάνειας, της αδιαφορίας για επενδύσεις και για το γεγονός ότι έχουν χαθεί τεράστια ποσά από την κερδοφορία της ΔΕΗ χωρίς να ξέρει κανείς που πήγαν.
Κι εδώ βεβαίως δεν ισχύει το “μαζί τα φάγαμε”. Ο κόσμος πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια, ηΔΕΗ είχε απίστευτη κερδοφορία που δεν φρόντισε να επενδύσει και τώρα ζητάει και τα ρέστα. Τα νέα τιμολόγια
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος:
- Περίπου 1,2 εκατομμύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20% μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
- Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.
- Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.
- Οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, θα ισοδυναμούν με μια μέγιστη ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 30€, ή περίπου 2,5€ το μήνα.
- Η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια εκτιμάται στα 1-2€ το μήνα.
- Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 0,5 εκατ. οικογένειες θα μειωθεί.
- Παρά την αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού για αγροτική χρήση, οι τιμές αυτές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι νέες τιμές θα λειτουργούν ως κίνητρο για ορθολογική χρήση της ενέργειας.
Παραδείγματα Εφαρμογής των Νέων Τιμολογίων
1. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ (-20%)
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 46,4 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 37,3 ευρώ, δηλαδή 9,1 ευρώ λιγότερα (μείωση 19,6%).
2. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ (-10%)
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 46,4 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 41,3 ευρώ, δηλαδή 5,1 ευρώ λιγότερα (μείωση 11 %).
3. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 kwh, που δεν εντάσσεται στο ΚΟΤ
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 78,3 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 86,2 ευρώ, δηλαδή 7,9 ευρώ επιπλέον (αύξηση 10 %).
4. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 2500 kwh
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 434 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 414 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ λιγότερα (μείωση 4,6 %).
5. Εμπορικός Καταναλωτής (Β1) με μηνιαία κατανάλωση 50.000 kwh
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 5.770 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 5.204 ευρώ, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα (μείωση 9,8 %).
6. Βιομηχανικός Καταναλωτής (Β1Β) με μηνιαία κατανάλωση 70.000 kwh
Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 6.138 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 6.394 ευρώ, δηλαδή 256 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,2 %).
7. Αγροτικός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 5000 kwh Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 319 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 335 ευρώ, δηλαδή 16 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,9%).
ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...