Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

Δεν έχουν... ρεύμα η ΔΕΗ και τα Κοινωνικά Οικιακά τιμολόγιά της που εξαγγέλθηκαν πριν από λίγο καιρό από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ.
Οι ευπαθείς ομάδες φαίνεται ότι αν μη τι άλλο δεν είναι αφελείς, αφού μόλις 10.000 αιτήσεις για ένταξη είχαν κατατεθεί μέχρι χθες, αριθμός δυσανάλογος σε σχέση με τους 1,2 εκατομμύρια πολίτες που ανακοίνωσε πανηγυρικά η κυβέρνηση ότι ωφελούνται.
Τον περασμένο Αύγουστο κραδαίνοντας τις εξαγγελίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), έταζαν μειώσεις από 10 έως 20% στις χρεώσεις. Αυτά που είχαν «ξεχάσει» να πουν στις ευπαθείς ομάδες ήταν ότι οι αυξήσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες (13%) από την παροχή που έταξαν και ότι για να ενταχθούν θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα από αυτά που θα κερδίσουν.
Το βασικό μειονέκτημα του μέτρου είναι ότι όσοι από τους δικαιούχους (χαμηλόμισθοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι) νοικιάζουν σπίτι και ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν είναι στο όνομά τους, θα πρέπει να πληρώσουν 40-50 ευρώ προκαταβολή διότι η αλλαγή του ονόματος θεωρείται νέα σύνδεση. Ταυτόχρονα, όσοι διαμένουν σε σπίτι παλαιότερο των 14 ετών, θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, κάτι που κοστίζει γύρω στα 60 ευρώ.
Εκατό ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου λοιπόν πρέπει να καταβληθούν από τους μη έχοντες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο. Ενας πολίτης που σήμερα πληρώνει 235 ευρώ τον χρόνο για 750 kWh, με τα νέα τιμολόγια ο λογαριασμός του θα ανέλθει στα 268. Το όφελός του με το ΚΟΤ θα είναι 26,8 ευρώ ετησίως, όπερ σημαίνει ότι θα βγάλει τα σπασμένα σε 5 χρόνια.
Σημειώνεται ότι η όποια «έκπτωση» δεν αφορά τα πάγια της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ που συνήθως είναι το 50% του λογαριασμού, αλλά μόνο την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...