Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εκτός από ενοικίαση και "φασόν" πωλήσεις λιγνιτικής ενέργειας προτείνει η Κομισιόν


Ενοικίαση και φασόν πωλήσεις λιγνιτικής ενέργειας, είναι δύο από τις επιλογές που θα κληθεί να κάνει μέσα σε ένα μήνα η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση του τετραμελούς κλιμακίου των διευθύνσεων ανταγωνισμού, ενέργειας και οικονομίας με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στους ενεργειακούς επιθεωρητές το τελικό «πακέτο» των ισοδύναμων με την πώληση μονάδων λύσεων, το Νοέμβριο, ενώ πλέον το τοπίο των ικανοποιητικών για τις Βρυξέλλες λύσεων είναι πιο ξεκάθαρο.
Και αυτό γιατί οι επιθεωρητές κατέστησαν σαφείς στους συνομιλητές τους ποιες επιλογές ικανοποιούν το στόχο της απελευθέρωσης της αγοράς και ποιες όχι. Το γενικότερο κλίμα που προκύπτει πάντως είναι ότι οι ακραίες λύσεις απομακρύνονται . Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι νέες εξουσίες του ρυθμιστή ενώ επίσης επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει συμφωνία της Κομισιόν στη λύση της ενοικίασης λιγνιτικών μονάδων για να ανοίξει η αγορά. Επίσης επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η Κομισιόν διαφωνεί με το VPP και τις δημοπρασίες ενέργειας που θεωρούνται αναποτελεσματικές.
Tolling agreements
Σήμερα πάντως έπεσε στο τραπέζι και μια καινούρια πρόταση που αφορά στα λεγόμενα tolling agreements ελληνιστί «φασόν» πωλήσεις ενέργειας. Πρόκειται για μια πολύ γνωστή πρακτική στον τομέα του φυσικού αερίου, που στην περίπτωση του ηλεκτρισμού θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως εξής: για παράδειγμα ο ιδιώτης που θα μισθώσει τη Βεύη θα δίνει μέρος του λιγνίτη που θα εξορύσσει στη ΔΕΗ και εκείνη θα του παραδίδει πίσω ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, δηλαδή εμμέσως ο ιδιώτης θα γίνει μέτοχος της λιγνιτικής μονάδας την οποία θα προμηθεύει με καύσιμο.
Οι πληροφορίες θέλουν τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ να έχει πραγματοποιηθεί σε καλό κλίμα. Στη διάρκεια της συζήτησης εξηγήθηκε αναλυτικά το νέο μοντέλο των τιμολογίων, ενώ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν έδειξαν ενδιαφέρον και επέμειναν για διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Από πλευράς ΥΠΕΚΑ εκφράστηκε η πρόθεση διεύρυνσης του ΚΟΤ καθώς όπως ειπώθηκε υπάρχουν κοινωνικές κατηγορίες που αδικούνται οριακά, άποψη που φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την Κομισιόν.
«Μεταβατικό» ΙΤΟ
Από την πλευρά της αντιπροσωπείας πάντως υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την πιστοποίηση που θα πρέπει να έχει το όποιο μοντέλο διαχωρισμού. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι η πιστοποίηση αυτή είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία., γεγονός που επισημάνθηκε και στη συνάντηση με τη ΡΑΕ όπως έγραψε σήμερα το Energypress. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ένα μέλος της αντιπροσωπείας εξέφρασε την άποψη πως το μοντέλο ΙΤΟ θα πρέπει να είναι μεταβατικό και στη συνέχεια να μετεξελιχθεί σε full ownership ubundling (πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό).
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίστηκε από πλευράς Κομισιόν ότι όσο πιο κοντά στον κυρίαρχο παίκτη της αγοράς (ΔΕΗ) είναι το μοντέλο που θα επιλεγεί, τόσο πιο αυστηρή εποπτεία και έλεγχος από το Ρυθμιστή θα απαιτηθεί.
Η συνάντηση διήρκησε αρκετές ώρες και χαρακτηρίστηκε από κλίμα συναίνεσης εκ μέρους της ξένης αντιπροσωπείας – αντίθετα από ότι συνέβη τον περασμένο Ιούλιο όταν είχαν φτάσει να απαιτήσουν πώληση μονάδων. Ο κ. Μαθιουδάκης παρουσίασε στο κλιμάκιο των κοινοτικών ελεγκτών ένα «καλάθι» ισοδύναμων προτάσεων όπως: η ανταλλαγή ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με αντίστοιχες ποσότητες άλλων εταιρειών γειτονικών χωρών (πχ. Ιταλία Βουλγαρία), οι δημοπρασίες προς ιδιώτες λιγνιτικής ισχύος ή ενέργειας αλλά και η ενοικίαση λιγνιτικών σταθμών για περιορισμένο χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών που θα επιτρέψει την πρόσβαση τρίτων στο φθηνό λιγνίτη και επομένως τη βελτίωση του ανταγωνισμού της εγχώριας αγοράς.
Από την πλευρά τους οι κοινοτικοί ελεγκτές, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή αλλά και σημερινή συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της ΔΕΗ, μοιάζει να αποδέχονται και να θεωρούν πιο αποτελεσματική τη λύση της ενοικίασης ή του leasing λιγνιτικών μονάδων και υπό προϋποθέσεις τις δημοπρασίες ισχύος εφόσον η τιμή του καυσίμου το οποίο θα διατίθεται προς πώληση είναι σε επίπεδα κόστους κάτι με το οποίο διαφωνεί ωστόσο η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Εκείνο που έγινε πάντως σαφές είναι ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό «πακέτο» και η κυβέρνηση ενημέρωσε σχετικά ότι θα είναι έτοιμη να το παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ μπορεί να συναντηθεί με την ξένη αντιπροσωπεία ενδεχομένως και νωρίτερα.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα του διαχωρισμού των δικτύων από το βασικό κορμό της ΔΕΗ οι ελεγκτές επανέλαβαν στον κ. Μαθιουδάκη ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν «ισότιμα όλες τις επιλογές που προβλέπει η κοινοτική οδηγία», ενώ δεν απαίτησαν όπως είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Το κλίμα γενικά ήταν συναινετικό και η απάντηση που πήρε η ελληνική πλευρά είναι ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά και από την τροποποίηση του κώδικα λειτουργία της χονδρικής αγοράς ωστόσο οι επιθεωρητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι το ελληνικό μοντέλο χρειάζεται να εμπλουτιστεί με αρκετές παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...