Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μυθώδεις επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ σε δίκτυα ηλεκτρισμού και εξοικονόμηση

Τεράστια ποσά καλείται να επενδύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού αλλά και για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής αποδοτικότητας , σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του μήνα.
Η έκθεση που εκπονήθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Γκ. Όττινγκερ εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον τριπλό ενεργειακό στόχο για το 2020: τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την κάλυψη σε ποσοστό 20% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στόχο του 20%.
Για να γίνουν αυτά , όπως θα αναφέρει η έκθεση, θα πρέπει η Ε.Ε. να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, ώστε αυτά να μπορούν να υποδεχθούν σημαντικές εισροές ανανεώσιμης ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης, η ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό αναμένεται να αυξηθεί. Η ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 23% στις 4,073TWh το 2030 ενώ θα απαιτηθούν επενδύσεις κατασκευής ή αναβάθμισης σε 50 χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων μεταφοράς
Ταυτόχρονα θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις για επεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε πεπαλαιωμένα κτίρια.
Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζει η έκθεση είναι ότι η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις και ως εκ τούτου τα παλαιά δίκτυα δεν μπορούν να την υποδεχθούν.
Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δεχθούν αυξητικές πιέσεις εξαιτίας των τεράστιων επενδύσεων σε πράσινες ενεργειακές πηγές, όπως οι ανεμογεννήτριες στη Β. Θάλασσα και τα ηλιακά πάνελ στη Μεσόγειο.
Η έκθεση της Κομισιόν, θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου ή το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...