Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Επέκταση στο εξωτερικό για αντιστάθμιση απωλειών

Στο εξωτερικό θα επεκταθεί η ΔΕΗ προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδίων στην εγχώρια αγορά καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην απελευθέρωση αγοράς ενέργειας σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Αρθούρος Ζερβός, "Λόγω της απελευθέρωσης, η ΔΕΗ θα συρρικνωθεί στην Ελλάδα. Εάν θέλεις να κρατηθείς στο επίπεδο που είσαι θα πρέπει να ανοιχτείς σε άλλες αγορές".
Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Ζερβός, η εταιρεία διεκδικεί έργο κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Βοσνία και αναζητεί ανάλογα έργα στη Ρουμανία και την Αλβανία. "Μιλάμε κυρίως για κατασκευή και ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων και ανανεώσιμες", είπε ο Ζερβός.
Άλλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου ενέργειας αναζητούν και αυτές τρόπους να επεκταθούν στο εξωτερικό ώστε να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς στο μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με το ΔΝΤ και την ΕΕ για τη δανειοδότησή της προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ο Ζερβός αναμένει ότι η ΔΕΗ θα απωλέσει μερίδιο περίπου 10% στη λιανική αγορά και περίπου 20% στον κλάδο παραγωγής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια. "Στην παραγωγή φαντάζομαι ότι σε τρία χρόνια θα βρισκόμαστε γύρω στο 70%", δήλωσε.
Δεν βλέπει μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων
Η ΔΕΗ διαθέτει πλεονέκτημα έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών της καθώς διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα στην χρήση του φθηνού λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη του έτους τις προτάσεις της για το πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στον λιγνίτη οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Η εταιρεία προσπαθεί να το επιτύχει χωρίς να καταστεί αναγκαία η πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής σε ανταγωνιστές.
"Η πώληση μονάδων θα ήταν πολύ κακή λύση γιατί έτσι πας να ανοίξεις βίαια την αγορά. Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν αποτύχει στο εξωτερικό και έχουν εγκαταλειφθεί τελείως ως μέσο ανοίγματος μιας αγοράς", είπε ο Ζερβός.
Η ΔΕΗ εξετάζει την περίπτωση πώλησης ισχύος, βάσει κόστους και με κάποιο περιθώριο κέρδους, καθώς και την ανταλλαγή ισχύος με ξένους παίκτες. "Αυτό που κυρίως διερευνούμε αυτή τη στιγμή είναι όχι η ανταλλαγή των σταθμών αυτών καθ΄ αυτών, αλλά της παραγωγής με swap ενέργειας", είπε ο Ζερβός.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε ότι η επικείμενη αναδιάρθρωση των τιμολογίων δεν θα επηρεάσει τα έσοδα της ΔΕΗ. "Το πέρασμα από τα ρυθμιζόμενα στα ρυθμιστικά τιμολόγια θα είναι μηδενικού οικονομικού αποτελέσματος για τη ΔΕΗ", δήλωσε. "Ό,τι εισέπραττε πριν, θα το εισπράττει και μετά, συνολικά".
Η αύξηση των τιμολογίων στις χαμηλές καταναλώσεις της ΔΕΗ έως 800 κιλοβατώρες αναμένεται να αυξηθούν μεν έως 30% συνολικά στην επόμενη τριετία, εκτίμησε ο Ζερβός, αλλά η πλειοψηφία των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας πρόκειται να ενταχθεί στο νέο κοινωνικό τιμολόγιο της εταιρίας.
Το κοινωνικό τιμολόγιο αναμένεται να μειώσει τα έσοδα της εταιρίας κατά 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ αναμένει όμως να αποζημιωθεί από την κυβέρνηση για αυτό το ποσό γιατί συνιστά παροχή Υπηρεσίας Κοινής Ωφελείας.
Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, που καταναλώνει μεταξύ 800 και 1.600 κιλοβατώρες, αναμένεται να δει τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αυξάνονται κατά 5% περίπου στην τριετία. "Οι τελικές χρεώσεις θα είναι αρκετά μικρές," είπε ο Ζερβός.
Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων αναμένεται να βοηθήσει τη ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από παρόχους που στοχεύουν στους εταιρικούς της πελάτες. Σύμφωνα με τον Ζερβό, αυτοί οι ανταγωνιστές έχουν ήδη αποσπάσει περίπου το 8% του όγκου πωλήσεων στα εμπορικά τιμολόγια.
Ο Ζερβός επανέλαβε την εκτίμηση της εταιρίας για προ φόρων κέρδη ύψους 626 εκατ. ευρώ φέτος. Τα καθαρά κέρδη θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το ρεκόρ των 643 εκατ. ευρώ που σημείωσε πέρυσι, με το μέρισμα να υποχωρεί ανάλογα, είπε ο Ζερβός.
"Στα κέρδη θα είμαστε λίγο πιο κάτω από πέρυσι, όπως φαίνεται, οπότε φαντάζομαι ότι θα είναι και λίγο κάτω στο μέρισμα. Δεν έχουμε κάνει ακόμα εκτίμηση", είπε.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...