Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ενδιαφέρον για την Λάρκο

Υπό προϋποθέσεις ο όμιλος Μυτιληναίου θα είναι μεταξύ των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, ενώ ωφελημένος αναμένεται εξέλθει στην περίπτωση που η Enel λόγω του υψηλού δανεισμού της που ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ αναγκαστεί να πουλήσει τη συμμετοχή της μεταξύ άλλων και στην Endesa Ελλάς.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
Για τη Λάρκο ειδικότερα σημείωσε ότι για να είναι ο όμιλος μεταξύ των επενδυτών αν η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχουν επιλυθεί από την πολιτεία τα θέματα περιβάλλοντος και τιμολόγησης του ρεύματος.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στον τομέα ενέργεια που δραστηριοποιείται μέσω της Endesa, εξέφρασε την άποψη - εκτίμηση ότι στα τέλη Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η τυπική απορρόφηση της Endesa από την Enel αλλά λόγω του ότι η ιταλική εταιρεία έχει δανεισμό που υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ, θα αναγκαστεί να πουλήσει συμμετοχές της σε διάφορες χώρες και σχήματα και πιθανότατα μια τέτοια κίνηση θα αφορά και στην Endesa Ελλάς η οποία θα κινηθεί πλέον για νέο στρατηγικό επενδυτή.
Διαμάχη ΔΕΗ - Αλουμινίου
Αναλυτική αναφορά επίσης έγινε και όσον αφορά στην «διαμάχη» ΔΕΗ-Αλουμινίου για την τιμολόγηση του ρεύματος με τον κ. Μυτιληναίο να εκφράζει την πεποίθησή του αλλά και την επιθυμία του να εξευρεθεί τελικά εξωδικαστική λύση, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει ένα τόσο σημαντικό θέμα μεταξύ δύο μεγάλων ομίλων να λυθεί στα δικαστήρια».
Δικαιολόγησε την ανάγκη χαμηλότερης τιμολόγησης εκ μέρους της ΔΕΗ στο γεγονός ότι σήμερα το αλουμίνιο έχει πέσει στα 1.200 δολάρια ο τόνος από 3.000 δολ. πέρυσι και, ως εκ τούτου, «δεν είναι δυνατόν η Αλουμίνιον να συνεχίζει να πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην ίδια τιμή με το παρελθόν».
Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμη την άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος ότι δηλαδή η Αλουμίνιον της Ελλάδος αγοράζει φθηνά ρεύμα από τη ΔΕΗ και της πουλάει ενέργεια ακριβά, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η οριακή τιμή του συστήματος είναι 30 ευρώ και η ΔΕΗ πουλάει στη βιομηχανία 65 ευρώ ανά MWh, στους καταναλωτές 100 ευρώ η MWh και στους εμπορικούς πελάτες 130 ευρώ MWh».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον έχουν πλήρη γνώση του θέματος όλοι οι ενδιαφερόμενοι ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ, κυβέρνηση) και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε «ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις μας και όχι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα μας.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και στο μέλλον αλουμίνιο και νικέλιο».
Κατά τα λοιπά ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα κοινωφελές ίδρυμα με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης την προαγωγή του πολιτισμού, της παιδείας και της έρευνας- τεχνολογίας, ενώ η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ (0,093998 ευρώ καθαρά) ανά μετοχή για τη χρήση 2008.
Διαβεβαιώσεις για Μέτκα
Δεν πρόκειται να πλήξει την εταιρεία Μέτκα η τρέχουσα οικονομική συγκυρία λόγω του μηδενικού τραπεζικού δανεισμού της είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Μυτιληναίος.
Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ακόμη ότι σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΗ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το έργο του ατμοηλεκτρικού σταθμού στο Αλιβέρι θα ξεκινήσει εντός του Μαΐου και πρόσθεσε ότι εφόσον τελικά ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μονάδα παραγωγής στο Αλιβέρι, τα κέρδη της Μέτκα το 2009 θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2008 ενώ, «εφόσον ανακύψουν νομικά ή γραφειοκρατικά κωλύματα, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ή ακόμα και του συνόλου της τρέχουσας χρήσης».
Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2008, έναντι 0,50 ευρώ ανά μετοχή το 2007.

Ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος ορίστηκε η 11/5/2009 και ως ημερομηνία διανομής του μερίσματος ορίστηκε η 19/5/2009.

Ενέκρινε ακόμη τις ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2008, τις σχετικές εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου και των ορκωτών ελεγκτών, καθώς επίσης και τα νέα μέλη του συμβουλίου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...