Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Αιολικό άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια

Στο πολλά υποσχόμενο βαλκανικό γήπεδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπου ήδη μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα, ετοιμάζεται να εισέλθει η ΔΕΗ.
Στο στόχαστρό της βρίσκονται υδροηλεκτρικά έργα στο Μαυροβούνιο και την Αλβανία, αιολικά πάρκα στη Ρουμανία και φωτοβολταϊκά στη Βουλγαρία που αναπτύσσονται σε εκτάσεις πολύ μεγαλύτερες της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής μορφολογίας των χωρών αυτών.
Και για να ισχυροποιήσει τη θέση της απέναντι στους ανταγωνιστές της, η ΔΕΗ προτίθεται να συνεργαστεί στη Βαλκανική με δύο μεγάλους επενδυτικούς ομίλους: Golden Εnergy Οne Ηoldings του Ομίλου Ρέστη και Quantum της Τράπεζας Κύπρου. Εφόσον εντάξει τα έργα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα περιορίσει και το δυσβάστακτο κόστος του 1 δισ. ευρώ ετησίως που θα καλείται να πληρώνει από το 2013 και μετά για να αγοράζει δικαιώματα μέσω χρηματιστηρίων για το σύνολο των εκπομπών της σε διοξείδιο του άνθρακα.

Η βαλκανική αγορά των ΑΠΕ θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια. Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, μόνο στην περίπτωση της Ρουμανίας έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 17.000 ΜW αιολικών πάρκων, όταν η εγκατεστημένη ισχύς της Ελλάδας σε ΑΠΕ δεν ξεπερνά τα 1.250 ΜW.

Θα βρει ψηλά εμπόδια
Παρά την τεράστια προοπτική τους, οι αγορές αυτές μέχρι πρότινος βρίσκονταν έξω από τα πλάνα τής ΔΕΗ. Η περίπλοκη σε πολλές χώρες πολιτική και οικονομική κατάσταση καθώς και η απουσία νομοθεσίας και δικτύων ηλεκτρισμού λειτουργούσαν αποτρεπτικά.
Αλλά και η ΔΕΗ στις μέχρι σήμερα απόπειρες επέκτασης στη Βαλκανική είχε υποτιμήσει τον τομέα των ΑΠΕ, για να επικεντρωθεί σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα (τον λιγνίτη).
Την ώρα, όμως, που πάσχιζε να απεμπλακεί από τις βαλκανικές της περιπέτειες, μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι ανακάλυπταν τις ευκαιρίες στον χώρο των ΑΠΕ και τις εκμεταλλεύονταν δεόντως.
Έτσι, ναι μεν η ΔΕΗ θα εισέλθει σε αγορές με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, όμως ο ανταγωνισμός που θα συναντήσει θα είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία έχουν ήδη καταληφθεί οι περιοχές με το καλό αιολικό δυναμικό, αφού η εν λόγω χώρα πάσχει στον τομέα αυτόν.

Εκεί που ποντάρει η ΔΕΗ είναι ότι ο παράγων αβεβαιότητα που λειτουργούσε μέχρι πρότινος αποτρεπτικά για την ίδια αρχίζει να αμβλύνεται. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία βλέπουν πλέον την πράσινη ανάπτυξη σαν ένα όπλο για σημαντικές επενδύσεις, γι΄ αυτό και δίνουν ήδη γενναία κίνητρα στους επενδυτές.

Το Μαυροβούνιο και η Αλβανία δεν έχουν πια τα χαρακτηριστικά του Ελντοράντο(ευκαιρίες αλλά με μεγάλους κινδύνους), όπως συνέβαινε πριν από μια δεκαετία, ενώ η είσοδος ξένων ομίλων, π.χ. ΕΟΝ και RWΕ από τη Γερμανία, Εnel, Εdison από Ιταλία, συνέβαλε στη ωρίμαση των αγορών.

Ένας επιπλέον λόγος, για ορισμένους ο σημαντικότερος, είναι ότι στα επόμενα χρόνια πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα η ικανότητα εξαγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τα Βαλκάνια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η τιμή του ρεύματος κοστίζει πολλαπλάσια. Ένα υποβρύχιο καλώδιο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. θα συνδέσει το Μαυροβούνιο με την Ιταλία, και θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό προς την ιταλική χερσόνησο από όλη τη Βαλκανική.

ΠΗΓΗ:www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...