Με εξαίρεση την Κρήτη, που λόγω του μεγέθους της έχει δεχτεί μεγάλες επενδύσεις στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών, στα υπόλοιπα νησιά η διείσδυσή τους παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008.
Έτσι, στο σύνολο των μη διασυνδεμένων νησιών, αυτών δηλαδή που δεν ηλεκτροδοτούνται μέσω καλωδίου από το ηπειρωτικό σύστημα, οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν ποσοστό περίπου 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό, λόγω του τεράστιου δυναμικού που έχουν τα ελληνικά νησιά σε ανέμους και ηλιακή ενέργεια.
Ως αιτίες για τη μεγάλη υστέρηση μπορούν να αναφερθούν:
* Το μικρό μέγεθος των αυτόνομων συστημάτων, στα περισσότερα νησιά, που δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του δυναμικού σε ΑΠΕ, καθώς αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη μέγιστη ζήτηση του νησιού.
*Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πόντιση υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα και θα επιτρέψουν τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας.
* Οι αντιδράσεις τοπικών φορέων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, θεωρώντας ότι αυτές θα πλήξουν την αισθητική του τοπίου.
Απ' όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, η μόνη σοβαρή παραγωγή προέρχεται από την Κρήτη. Στο νησί η εγκατεστημένη ισχύς θερμικών μονάδων (καίνε πετρέλαιο ντίζελ και μαζούτ) αποδίδει 775 μεγαβάτ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και ελάχιστα ηλιακά) ανέρχεται σε 161 μεγαβάτ.
Έτσι, η ενέργεια που παρήχθη το 2008 από τις μονάδες ΑΠΕ (κυρίως αιολικά), κάλυψε το 14% της συνολικής ζήτησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Κρήτη, υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2012 θα εγκατασταθούν στο νησί επιπλέον 97 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών.
Ωστόσο ελάχιστη είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο δεύτερο μεγαλύτερο αυτόνομο σύστημα, αυτό της Ρόδου, όπου οι ΑΠΕ κάλυψαν το 2008 μόλις το 4% της ζήτησης, ενώ καλύτερες αποδόσεις έχουν η Σάμος και η Λέσβος. Στα υπόλοιπα μικρότερα νησιά, η διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το χειρότερο είναι ότι η Κύθνος, όπου η ΔΕΗ εγκατέστησε το 1983 το πρώτο οργανωμένο αιολικό πάρκο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, εμφανίζεται στη λίστα της ΡΑΕ με μηδενική παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ το 2008.
Καλώδιο με Παροναξία
Εφ' όσον ξεπεραστούν τα προβλήματα με τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, μεγάλη ώθηση στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ στα νησιά αναμένεται ότι θα δώσει η διασύνδεση του συμπλέγματος Παροναξίας, Σύρου και Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα. Το σχέδιο αυτό είναι το πλέον προωθημένο σε ό,τι αφορά το λεπτομερή σχεδιασμό, ενώ είναι πάντα υποψήφιο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ωστόσο οι αρνητικές εμπειρίες της ΔΕΗ από προηγούμενη απόπειρα, όταν το σχέδιο σταμάτησε λόγω προσφυγών στο ΣτΕ, κάνει τους αρμόδιους ιδιαίτερα προσεκτικούς και αργούς για κάθε βήμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προώθηση του σχεδίου, ενώ υπάρχουν ελπίδες η προκήρυξη του έργου να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα άλλα μεγάλα σχέδια, όπως αυτά της διασύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο μελετών, ενώ τα κόστη τους εμφανίζονται πολύ υψηλά.
Τέλος, αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα, αυτή συνεχίζει να παραμένει χαμηλή, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη αιολικών και των κυβερνητικών αστοχιών στα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος-ΔΕΣΜΗΕ, η ενέργεια που παρήχθη από αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και βιομάζα ανήλθε το 2008 σε περίπου 2.163 γιγαβατώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3,88% της συνολικής καθαρής ζήτησης.
ΠΗΓΗ:www.kykladesnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου