Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Βαλκανική επίθεση της ΔΕΗ

Νέα προσπάθεια ανάπτυξης και επέκτασης στα Βαλκάνια κάνει η ΔΕΗ, αυτή τη φορά με καλύτερες προϋποθέσεις λόγω του συνεταιρισμού με τον όμιλο Ρέστη στο Μαυροβούνιο. Παράλληλα η ΔΕΗ θα συνεργαστεί με την κυπριακή Quantum, που είναι συνδεδεμένη με τη φερώνυμη αμερικανική από το Χιούστον, και με την Τράπεζα Κύπρου για ενεργειακές επενδύσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η ΔΕΗ έχει επιχειρήσει σε τέσσερις περιπτώσεις ως σήμερα να «ριζώσει» στη βαλκανική αγορά, που φυσιολογικά θεωρείται ζωτικός της χώρος αλλά και προέκταση της ελληνικής χερσαίας αγοράς ηλεκτρικού, αφού προοπτικά αποτελεί διασυνδεδεμένο σύστημα με το εγχώριο ηπειρωτικό συγκρότημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.

Η περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση και κάποιες άστοχες επιλογές κυρίως στη Βουλγαρία όμως δεν της επέτρεψαν να δημιουργήσει βαλκανικά προγεφυρώματα. Από τις τέσσερις προσπάθειες οι τρεις έχουν ήδη αποτύχει και η τέταρτη στην Αλβανία εκκρεμεί. Παραδείγματα αποτυχίας

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας είναι η διεκδίκηση του λιγνιτικού σταθμού του Βobov Dol στη Βουλγαρία, όπου, παρ΄ ότι η ΔΕΗ πλειοδότησε στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης, τελικά δεν απέκτησε τη μονάδα.

Την υπόθεση χειρίστηκε μάλλον ερασιτεχνικά ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ι. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος είχε αναγάγει την απόκτηση του συγκροτήματος σε μείζον θέμα, χωρίς να υπολογίσει τις σημαντικές τοπικές παραμέτρους:

κοντινό ορυχείο τροφοδοσίας που ανήκε σε ύποπτο ιδιώτη, πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλγαρικών κομμάτων, καχυποψία τοπικής κοινωνίας.

Τελικά η ΔΕΗ απεσύρθη διαμαρτυρόμενη αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Αλλη απόπειρα αφορούσε τη μονάδα Νegotino στα Σκόπια, όπου η Sencap (κοινή εταιρεία της ΔΕΗ με την αμερικανική Contour, συμφερόντων μεταξύ άλλων και του κ. Τζον Σονούνου, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί πατέρα Μπους) υπέβαλε έφεση στην απόφαση της τοπικής κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του σταθμού ΤΕC Νegotino, υποστηρίζοντας ότι έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, ενώ τόνιζε ότι κατέθεσε την προσφορά της στην αρμόδια επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση του Νegotino σύμφωνα με τις διαδικασίες του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέδειξε πλειοδότρια κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών (Ηatch, ΜacDonald, Finance Εngineering και Unit Ιnvestment) με προσφορά ύψους 61,7 εκατ. δολαρίων και την κατασκευή μιας νέας μονάδας 500 ΜW.

Η προσφορά της Sencap, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, ήταν 68 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε την κατασκευή μιας μονάδας 600 ΜW αλλά «κόπηκε» λόγω ελλιπούς αναπτυξιακού σχεδίου.

Στη γειτονική χώρα μίλησαν για απόρριψη που έγινε για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, ακόμη και για λάθος οργανισμό στον οποίο κατατέθηκε η προσφορά, ενώ οι ουσιαστικοί λόγοι αφορούν το business plan.

Η ΔΕΗ υποστήριξε ότι «πλήρωσε ακριβά» την όξυνση των διμερών σχέσεων με το γειτονικό κράτος αλλά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο.

Η πλέον φιλόδοξη αλλά εξίσου αποτυχημένη απόπειρα της ΔΕΗ πάντως ήταν στον διαγωνισμό για τα λιγνιτωρυχεία στο Κοσσυφοπέδιο, πάλι μέσω της Sencap, όπου η δουλειά χάθηκε λόγω γερμανοϊταλικών παρεμβάσεων στους Κοσοβάρους. Υποτίθεται ότι η Sencap θα γινόταν το όχημα για το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, αλλά πάλι δεν υπήρξαν αποτελέσματα.

Η πιο πρόσφατη απόπειρα αφορά τη συνεργασία με τη γερμανική RWΕ για την ανάπτυξη μονάδας λιθάνθρακα στην Αλβανία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εξελίξεις αλλά πάντως το έργο δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Με τον όμιλο Ρέστη στο Μαυροβούνιο

Η τωρινή προσπάθεια είναι ομολογουμένως σωστά προετοιμασμένη στο Μαυροβούνιο λόγω συνεταιρι σμού με τον όμιλο Ρέστη του κ. Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς επενδυτές στη μικρή βαλκανική χώρα διαθέτοντας εκτεταμένη παρουσία στους τομείς του real estate, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε μεσοβδόμαδα το μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Ρέστη και τη θυγατρική του GoldenΕnergy Οne Ηoldingsγια επενδύσεις στο Μαυροβούνιο και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο να το υπογράψει.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο ομίλων εταιρειών θα επεκταθεί σε τρεις τομείς:

α) Κατασκευή και λειτουργία ενεργειακού συγκροτήματος ορυχείων και λιγνιτικού σταθμού 100-150 ΜW στο Μαυροβούνιο.

Η Golden Εnergy διαθέτει άδεια 30ετούς εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων κοντά στην πόλη Βerane και το δικαίωμα κατασκευής και λειτουργίας λιγνιτικού σταθμού ισχύος 100-150 ΜW.

Η ΔΕΗ έχει εμπειρία στην ανάπτυξη και στη λειτουργία λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Συμμετοχή στον διαγωνισμό που διενεργεί η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής ΕΡCG.

Πρόκειται για καθετοποιημένη ηλεκτρική εταιρεία που ασχολείται με παραγωγή, μεταφορά, διανομή, προμήθεια και παροχή υπηρεσιών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και απασχολεί 3.382 εργαζομένους.

Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΡCG έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 867 ΜW. Οι δύο μεγάλοι και οι επτά μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 657 ΜW και ο λιγνιτικός σταθμός έχει εγκατεστημένη ισχύ 210 ΜW.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αναζητεί στρατηγικό μέτοχο στην ΕΡCG με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

γ) Κατασκευή έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. ΗGolden Εnergy διαθέτει τεχνογνωσία για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, με εγκατεστημένη ισχύ 140 ΜW περίπου, σε διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Μαυροβούνιο.

Διαθέτει επίσης μεγάλη εμπειρία από τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή των Βαλκανίων στον τομέα των ΑΠΕ, σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, χρηματοδότησης και εξαγορών. Απο κοινού ο όμιλος Ρέστη και η ΔΕΗ θα εξετάσουν τη δυνατότητα επενδύσεων σε ΑΠΕ στο Μαυροβούνιο, καθώς και σε άλλες περιοχές της ΝΑ Ευρώπης.

Σε περίπτωση που τα δύο μέρη συμφωνήσουν να επενδύσουν στο έργο, τότε θα προχωρήσουν στην ίδρυση κοινής εταιρείας ή θα αποφασίσουν από κοινού να ενσωματώσουν το έργο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της κοινής εταιρείας η οποία θα έχει ήδη ιδρυθεί.

Επίσης το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε και άλλο μνημόνιο με τις εταιρείες Quantum Corporation και Τράπεζα Κύπρου.

Η Quantum και η Τράπεζα Κύπρου πρότειναν στη ΔΕΗ συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη δύο νέων υδροηλεκτρικών μονάδων στη Republika Srpska της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ισχύoς περίπου 50 ΜW, και συμμετοχή ως και 50% στο μετοχικό κεφάλαιο νέου υδροηλεκτρικού σταθμού, ισχύoς περίπου 115 ΜW.

Οι συνεταίροι της ΔΕΗ

Ο ΟΜΙΛΟΣ Ρέστη του κ. Βίκτωρα Ρέστη είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους ναυτιλιακούς ομίλους διεθνώς με δραστηριότητα που επικεντρώνεται στην αγορά μεταφοράς χύδην και μεικτού φορτίου.

Διαθέτει σημαντική παρουσία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του real estate και της ενέργειας.

Στην ενέργεια ο όμιλος διαθέτει, κυρίως μέσω της GoldenΕnergy, σημαντικό χαρτοφυλάκιο συμμετοχών επενδύοντας στους τομείς της συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των ορυχείων άνθρακα και ουρανίου, των ΑΠΕ, της υλοποίησης έργων υποδομής στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και της εμπορίας υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Η Quantum Corporation Limited είναι κυπριακή εταιρεία η οποία εστιάζεται σε επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συμμετέχουν η φερώνυμη αμερικανική από το Χιούστον του Τέξας και ο όμιλος Νάσου Κτωρίδη, που είναι από τους ιδρυτές της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας- Κύπρου αλλά και της γνωστής Glory.

Στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων περιλαμβάνονται μειοψηφικές συμμετοχές σε υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στον διοικητικό τομέα Republika Srpska, τις οποίες διαχειρίζεται μέσω της 100% θυγατρικής της τοπικής εταιρείας Εuroinvestment, με έδρα την Βanja Luka.

Πρόκειται για πέντε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.422 ΜW, με δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται τρεις υδροηλεκτρικοί σταθμοί ισχύος 822 ΜW και δύο θερμοηλεκτρικοί ισχύος 600 ΜW, με ιδιόκτητα ορυχεία και αποθέματα λιγνίτη που υπερβαίνουν τα 850 εκατ. τόνους.

Ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο.

Το 1991 ίδρυσε το πρώτο του τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα και από το 1999 ξεκίνησε την επέκταση στη χώρα μας.

Εχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2001 λειτούργησε θυγατρική τράπεζα στην Αυστραλία. Απασχολεί διεθνώς 7.600 άτομα και δραστηριοποιείται μέσω 335 καταστημάτων, από τα οποία 145 λειτουργούν στην Ελλάδα, 143 στην Κύπρο, 26 στην Ουκρανία, πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο, 10 στην Αυστραλία, τέσσερα στη Ρουμανία, ένα στη Ρωσία και ένα στα Channel Ιslands. Επιπλέον η τράπεζα λειτουργεί καταστήματα αντιπροσωπείας στη Ρωσία, στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...