Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Προκηρύσσεται με 1,3 δισ. ευρώ η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα

Τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, ωστόσο από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης περνούν και οι προδιαγραφές ενός από τα σημαντικότερα έργα που έχει περιληφθεί στο γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμα των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα 6 χρόνια.
Προς επιβεβαίωση, λοιπόν, του ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις 28 Μαρτίου η εφημερίδα "Αξία", η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Παραγωγής καταφέρνει να "βγάλει" τον διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα μέσα στον Μάιο, καθώς οι προδιαγραφές του συζητούνται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.
Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του axiaplus.gr, ο προϋπολογισμός του έργου έχει τεθεί στο ύψος - ρεκόρ των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή δύο φορές υψηλότερα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του σχετικά προσφάτως κηρυχθέντα ως άγονου διαγωνισμού για την λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας.
Η σχετική πληροφόρηση επιβεβαιώνει ότι έχει αυξηθεί η ισχύς του έργου. Από τα αρχικώς προβλεπόμενα 450 μεγαβάτ, η προκήρυξη αναφέρεται σε μονάδα ισχύος 550 - 600 μεγαβάτ.
Πρόκειται δηλαδή για μία μονάδα η οποία θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες λιγνίτη και για την λειτουργία της προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν και νέα εντοπισμένα προς αξιοποίηση κοιτάσματα στις περιοχές των κοινοτήτων της Ποντοπηγής και της Μακροκώμης. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται σε δύο μέτωπα:
πρώτον, στο εάν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και οι εγχώριοι παίκτες του χώρου της ενέργειας θα ενδιαφερθούν, σε συνεργασία με οίκους του εξωτερικού, για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ώστε να μην έχει η διαδικασία την τύχη εκείνης για την Φλώρινα.
Και δεύτερον, στο εάν θα προχωρήσει η ΔΕΗ και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την εγκατάσταση και δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, έστω και με μικρότερη ισχύ από την αρχικώς σχεδιασθείσα ή εάν θα έχουμε άλλου είδους εξελίξεις, καθώς ο όμιλος της Τέρνα, ο οποίος έχει αδειοδοτηθεί για την κατασκευή μονάδας στην ίδια περιοχή, φέρεται να ενδιαφέρεται για την από κοινού κατασκευή της με την ΔΕΗ, σε μία εξέλιξη που, πάντως, θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ:http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...