Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτές τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης τρίτων στα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη, που σημαίνει άρση του σημερινού μονοπωλίου της ΔΕΗ, όπως δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Επίτροπός κυρία Νίλι Κρoυς.
Oπως προκύπτει από την απόφαση της Κομισιόν, η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει σε ιδιώτες δικαιώματα εκμετάλλευσης σε τέσσερα κοιτάσματα λιγνίτη, σε Δράμα, Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα, και Φλώρινα, μέσω δημοσίων διαγωνισμών, στους οποίους δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ, όπως ανέφερε η κυρία Κρός.
Η Ελλάδα έχει επίσης συμφωνήσει να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που θα αναδειχθούν νικήτριες στους διαγωνισμούς αυτούς δεν θα πωλούν στη ΔΕΗ τον λιγνίτη τον οποίον θα εξορύσσουν από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα. Βάσει των προτάσεων της Ελλάδας, αναφέρει η επιτροπή, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα διαθέτουν δυνητικά πρόσβαση στο 40% περίπου του συνόλου των εκμεταλλεύσιμων ελληνικών κοιτασμάτων λιγνίτη.
Εξάλλου σύμφωνα με την απόφαση, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο εντός έξι μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης, επιπλέον δε τα δικαιώματα παραχώρησης πρέπει πράγματι να χορηγηθούν στους επιτυχόντες υποψηφίους το αργότερο εντός 12 μηνών από την απόφαση.
«Με την απόφαση της επιτροπής εξασφαλίζεται η παροχή στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ δίκαιης πρόσβασης σε λιγνίτη, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την είσοδο νέων παικτών στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθούν μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ελληνες καταναλωτές και ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού» ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Σήμερα η ΔΕΗ απολαμβάνει το προνόμιο να έχει μόνο αυτή πρόσβαση στην εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη, στερώντας το ίδιο δικαίωμα από τους ανταγωνιστές της, προσθέτει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Εξάλλου, η μόνη μέχρι σήμερα προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει την εκμετάλλευση ορυχείου σε τρίτους, έγινε το 2007 με το διαγωνισμό της Βεύης, ο οποίος, ωστόσο, έχει μπλοκάρει.
Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται τέλος ότι σημερινή απόφαση δεν έχει συνέπειες για τις πολιτικές της ΕΕ και των κρατών - μελών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, ιδίως αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.
Η απόφαση της επιτροπής καθιστά τις σχετικές προτάσεις νομικώς υποχρεωτικές για την Ελλάδα και τάσσει προθεσμία ενός έτους για την υλοποίηση των αναλήψεων υποχρεώσεων.
ΠΗΓΗ:http://www.kerdos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου