Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Παγώνουν οι αυξήσεις στο ρεύμα το 2010

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εγκριθούν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, διαμηνύει στη διοίκηση της ΔΕΗ το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή το αίτημα που πρόκειται να υποβάλει η επιχείρηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της.
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές υπήρξαν τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στους αναλυτές την περασμένη Πέμπτη, ότι πρόκειται σύντομα να στείλει στη ΡΑΕ το αίτημα της επιχείρησης για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της και για επιβολή ρήτρας καυσίμων.
Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου (καθαρά κέρδη 412 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 112 εκατ. ευρώ πέρυσι) οι προτάσεις της ΔΕΗ για τα νέα ρυθμιζόμενα τιμολόγια θα επιφέρουν άρση των στρεβλώσεων μεταξύ των τιμολογίων, χωρίς ωστόσο να πληγούν οι οικονομικά αδύναμες ομάδες που σήμερα χρήζουν ειδικής κοινωνικής πολιτικής.
«Δεν νοείται σε μια χρονιά που η ΔΕΗ αναμένει πολύ μεγάλα κέρδη (της τάξης του 1 δισ. ευρώ), και μάλιστα εν μέσω κρίσης, να επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγιά της.
Τα τελευταία θα παραμείνουν ως έχουν, όπως άλλωστε έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη διοίκησή της», αναφέρουν από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
Τι προβλέπει η πρόταση της ΔΕΗ
Αναφορικά με την πρόταση της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια, οδηγεί σε μειώσεις τιμών για τους εμπορικούς καταναλωτές (ανέκαθεν τα τιμολόγια αυτά ήταν τα πιο υψηλά της επιχείρησης, γεγονός που επιτρέπει στους ανταγωνιστές της να τη «χτυπούν» προσφέροντας εκπτώσεις και αποσπώντας της πελάτες), αλλά και σε αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες, όπως στα οικιακά και τα αγροτικά.
Παράλληλα, η πρόταση τη ΔΕΗ περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στα τιμολόγιά της, από το 2010, ρήτρας καυσίμου που ως στόχο θα έχει το κόστος του ρεύματος να αυξάνεται κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, και αντίστοιχα να μειώνεται, όταν οι τιμές στα καύσιμα υποχωρούν.
Κύκλοι του υπουργείου πάντως είναι κατηγορηματικοί και δηλώνουν ότι ο κ. Αθανασόπουλος μπορεί να έχει στο μυαλό του το συμφέρον της επιχείρησης και να ζητά αναδιάρθρωση στα τιμολόγια και ρήτρα καυσίμου, όμως αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος το 2010 δεν πρόκειται να επιβληθούν.

ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...