Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Κέρδη για ΔΕΗ λόγω καυσίμων

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ για κερδοφορία της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ανώτερη των αρχικών προβλέψεων, διατυπώνουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της στο τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Βank, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν σε 373 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 112 εκατ. ευρώ που είχε στο εξάμηνο του 2008, χάρη στη μεγάλη πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, αλλά και στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια (οριακή τιμή του συστήματος).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι τιμές χονδρικής κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), την οποία εν συνεχεία η ΔΕΗ πουλάει περίπου προς 75 ευρώ στις μεγάλες βιομηχανίες, που μέχρι πέρυσι θεωρούνταν για την επιχείρηση ως μία ζημιογόνα ομάδα καταναλωτών.

Οι θετικές προοπτικές κερδοφορίας της ΔΕΗ είχαν διαφανεί ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν καταγράφηκαν καθαρά κέρδη 219,5 εκατομμυρίων.

Τα παραπάνω δεδομένα ευνοούν τη διατήρηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού στα σημερινά επίπεδα, κάτι που ήδη έχει διαμηνύσει στη διοίκηση της ΔΕΗ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία και εγκρίνει την τιμολογιακή της πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...