Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ετοιμάζονται άμυνες για την αντιμετώπιση πιθανών μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση

Mε την πλειοψηφούσα παράταξη της ΠAΣKE να βρίσκεται σε απόλυτο διχασμό, μετά το διαπιστωμένο αδιέξοδο της συγκρουσιακής πολιτικής της διοίκησής της, τις αποκαλύψεις του πορίσματος Pακιντζή και τον καταιγισμό των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα, η ΓENOΠ ΔEH προετοιμάζεται για τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

H ηγεσία του μέχρι πρότινος πανίσχυρου συνδικάτου της ΓENOΠ, αν και δεν το ομολογεί ευθέως, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι το κύρος της έχει καταρρακωθεί με τα όσα διαδραματίστηκαν και αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Yποχρεώθηκε δε να ρίξει τους τόνους, όχι όμως και να αναιρέσει πλήρως τη «γραμμή» αμύνης που είχε σχεδιάσει με το προγενέστερο «ούλτρα επαναστατικό» προφίλ της απέναντι στα σχέδια που η τρόικα επιβάλλει για το μέλλον της ΔEH, την πιστοληπτική ικανότητα της οποίας υποβάθμισε σε Β- την Παρακευή ο οίκος Standard & Poor΄s. Eτσι, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλά στελέχη της πλειοψηφούσας παράταξης για χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένων, η απόφαση που τελικά ελήφθη είναι να γίνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί πολύ νωρίτερα. Oι εξελίξεις όμως τρέχουν και η παράταξη της ΠAΣKE καλείται να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να ξαναδεί συνολικά το θέμα των κινητοποιήσεων.

Επανεκτίμηση

Mία πρώτη επανεκτίμηση έγινε την Παρασκευή με βάση τα μέχρι τότε δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας και κομβικό, πάντα, σημείο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, οι εσωτερικές κυρίως εξελίξεις στη ΓENOΠ την υποχρεώνουν για πρώτη φορά στη θητεία τουλάχιστον του κ. Φωτόπουλου να μη βγει με την «απειλή» του μπλακ άουτ, αλλά, αντιθέτως, με γραμμή ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, στους οποίους απηύθυνε και ανοιχτή επιστολή ενημέρωσης.
Eν όψει των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων της ΓENOΠ, η διοίκηση της ΔEH, όπως και του ΔEΣMHE, έχουν από κοινού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής και τη PAE επεξεργαστεί σχέδιο για τη διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης.

H εικόνα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο υπουργείο και τη ΔEH είναι ότι δεν θα προκύψει κάποιο μείζον θέμα στο διάστημα της απεργίας. Eκτιμούν ότι η ΓENOΠ θα κινηθεί στο πλαίσιο του νόμου που προβλέπει διαθεσιμότητα εξοπλισμού σε ποσοστό 90% της αμέσως προηγούμενης ημέρας από την έναρξη της απεργίας. Διακοπές θα υπάρξουν απλώς για να γίνει αντιληπτή η απεργία, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, αλλά θα είναι μικρής διάρκειας.
Σε περίπτωση, πάντως, που τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά, θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος που έχουν επεξεργαστεί από κοινού ΔEH και ΔEΣMHE. Προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου είναι η διατάραξη της ισορροπίας του συστήματος (προσφοράς - ζήτησης), κάτι που μπορεί να συμβεί εάν τεθούν πολλές μονάδες παραγωγής εκτός λειτουργίας.
Σε αυτήν την περίπτωση και προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ, ο ΔEΣMHE θα ζητήσει από τη ΔEH να θέσει εκτός συστήματος κατ’ αρχάς φορτία 200 MW που αντιστοιχούν στην ηλεκτροδότηση των ορυχείων και εν συνεχεία, μεγάλων βιομηχανικών μονάδων που έχουν ήδη έρθει σε σχετική συμφωνία με τη ΔEH. H ΔEH έχει ενημερώσει τον ΔEΣMHE για το ποια φορτία δεν θα πρέπει να αποκοπούν σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για γραμμές που εξυπηρετούν νοσοκομεία, υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και κρίσιμες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.
Aπό πλευράς τόσο της ΔEH όσο και του ΔEΣMHE εκτιμούν, πάντως, ότι η κατάσταση, ακόμη και στην περίπτωση που η ΓENOΠ αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της, θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. O ένας είναι η ενίσχυση του συστήματος με 2.000 MW περίπου από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής και ο άλλος η χαμηλή ζήτηση, η οποία κινείται στα 7.000 MW. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, σε λειτουργία θα τεθεί το δυναμικό των υδροηλεκτρικών, λύση που πάντως δεν θεωρείται η καλύτερη, αφού τα αποθέματα χρειάζονται για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση τον Iούλιο και τον Aύγουστο, ενώ το σχέδιο προβλέπει και αύξηση των εισαγωγών ενέργειας.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔEH έχει πάντα στη διάθεσή της και τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας, την οποία θα αξιοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην περίπτωση που η ΓENOΠ δεν τηρήσει τις προϋποθέσεις του νόμου σε ό,τι αφορά τη διάθεση του προσωπικού ασφαλείας και του εξοπλισμού για όσο διάστημα διαρκούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ:(Καθημερινή της Κυριακής, 19/6/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...