Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Με 48ωρες απεργίες απειλεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Για ξεπούλημα της τελευταίας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, σε περίπτωση που μετοχοποιηθεί το 17%, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος μαζί με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Κώστα Κατσαρό.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), προανήγγειλε νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ημέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, εάν σε αυτό υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από 51% που είναι σήμερα.

«Εάν το ελληνικό δημόσιο απωλέσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών, τότε σύντομα η ΔΕΗ θα περάσει στα χέρια ιδιωτών, το κράτος θα είναι ανήμπορο να παρέμβει και θα την πληρώσουν οι καταναλωτές», τόνισε, για να συμπληρώσει πως «η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να έχει προσιτές τιμές, για να μπορεί αν το χρησιμοποιεί ακόμη και ο πιο φτωχός καταναλωτής. Εάν την αγοράσουν ιδιώτες, τότε δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν θα τολμούν να πατούν τον διακόπτη».

Υπογράμμισε ακόμη πως εάν αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία τον έλεγχο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι βέβαιο πως τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα εκτοξευθούν και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν την κιλοβατόρα ακριβότερη τουλάχιστον δύο με τρεις φορές. «Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τι συνέβη στις χώρες της Ε.Ε όπου ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, με τις τιμές να τριπλασιάζονται ή ακόμη και να τετραπλασιάζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι αντίθετη στη μετοχοποίηση του 17% της επιχείρησης προέταξε την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών. «Το ενδιαφέρον για τους καταναλωτές το έχουμε δείξει πολλά χρόνια τώρα. Τον φτωχό συμπολίτη μας δεν τον θυμηθήκαμε σήμερα. Ποτέ μας δεν κινηθήκαμε σε συντεχνίες, αλλά προτάσαμε πάντα τα συμφέροντα της κοινωνίας», ανέφερε. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2010 έγιναν 1.160.000 εντολές διακοπής ρεύματος για όσους καταναλωτές αδυνατούσαν για δεύτερη φορά να αποπληρώσουν τα τιμολόγια. Από τους παραπάνω, η διακοπή εκτελέστηκε σε περίπου 250.000 περιπτώσεις, από τις οποίες δεν επανασυνδέθηκαν περίπου 100.000. Σε αυτούς υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

«Θέλουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ για ένα πιάτο φακή. Τα 400.000 ευρώ που υπολογίζει να κερδίσει το κράτος από τη μετοχοποίηση είναι ψίχουλα. Δεν σφάζεις την κότα με τα χρυσά αυγά, γιατί μπορεί την πρώτη ημέρα να φας, αλλά τις επόμενες θα μείνεις νηστικός», τόνισε ο πρόεδρος των συνδικαλιστών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να έχει σχέδιο και πρόγραμμα», δήλωσε, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο εκχώρησης του management της επιχείρησης σε ιδιώτη ανέφερε: «Τι παραπάνω θα κάνει ο ιδιώτης από το δημόσιο; Θα μας φέρει τεχνογνωσία; Θα μας μάθει πως να εξορρύσσουμε λιγνίτη; 60 χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά και είμαστε από τους καλύτερους στην Ευρώπη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε πως οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα συγκρουστούν μέχρι τέλους με την κυβέρνηση. «Όταν ξεκινάμε έναν αγώνα τον πάμε μέχρι τέλους. Δεν είναι επιλογή μας η σύγκρουση. Ευθύνη για αυτό θα έχει η κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει εδώ και μήνες να μας συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί μας. Θα μείνουμε όρθιοι όσες επιθέσεις και αν δεχθούμε, γιατί έχουμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος, απευθύνοντας κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να αποχωρήσει η ΓΕΝΟΠ από το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι «είμαι στο ΠΑΣΟΚ 33 χρόνια και δεν πρόκειται να φύγω. Είναι το κόμμα μου. Ωστόσο πάνω από το κόμμα είμαι συνδικαλιστής και έχω ιερή υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους μου. Ποτέ δεν υπήρξα ιμάντας πολιτικών επιλογών. Άλλοι πρέπει να φύγουν από το κόμμα». Τόνισε ακόμη ότι η πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση, δεν αρμόζει σε μια σοσιαλιστική παράταξη.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι ένα ισχυρό συνδικάτο που παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων με επιχειρήματα. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη τη συγκυρία που διανύει η χώρα, ενώ τόνισε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους. «Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πουλήσει κοψοχρονιά δημόσιους οργανισμούς που είναι παραγωγικοί», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ:http://voria.gr

1 σχόλιο:

  1. ειπαμε.δεν πουλαμε.χαριζουμε.το αφεντικο τρελλαθηκε και δινει οσο-οσο.ελατε λαμογια να παρετε χρυσαφι δινοντας ψιχουλα.ελατε να παρετε τις θυσιες του ελληνικου λαου για ενα πιατο φακη.ο κοσμος πρεπει να το καταλαβει πλεον και να συμπαραταχθει με την δεη και οχι να στεκεται εναντια της.θα βλεπουμε διακοπτη και θα τρομαζουμε μηπως καταλαθος τον αναψουμε.και οχι μονο αυτο.σημερα σε εργασια που πηγα και παιρνοντας ο κοσμος διαμαρτυροταν για την διακοπη που ειχε μαθαμε οτι εκτος οτι οι διακοπες ηταν πολυωρες ηταν και χωρις προειδοποιηση.ξαφνικα κοπηκε το ρευμα χωρις να ξερει κανεις τιποτα.για να ξερει ο κοσμος ενημερωνω οτι τις ειδοποιησεις για τις διακοπες λογω εργων ωστε να υπαρχει αναβαθμιση δικτυου(και οχι για καποια βλαβη που η διακοπη ειναι αναποφευκτη και χωρις να μπορεις να την αποφυγεις)τις εχει αναλαβει ιδωτης εδω και παρα πολυ καιρο.σε εργασια πριν απο λιγες μερες οι κατοικοι της περιοχης παραπονιοντουσταν οτι οι εργαζομενοι του εκει εργου αφηναν τα χωματα στις πορτες τους δυσκολευοντας την προσβαση του κοσμου στο σπιτι του.παρα τις διαμαρτυριες του κοσμου και τις δικες μας συστασεις η αδιαφορια ειναι κατι παραπανω απο προκλητικη.φανταστειτε λοιπον τι εχει να γινει αν αναλαβουν ιδιωτες ολοκληρη την επιχειρηση.θα τρωμε και ξυλο απο πανω.οσο για αυτο που ειπε ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οτι δηλαδη η επιχειρηση εχει κοινωνικο χαρακτηρα νομιζω και θελω να πιστεω οτι ολοι λιγο πολυ το ξερουν.οτι δηλαδη πολυς κοσμος ενω χρωσταει στην δεη εξακολουθει να εχει ρευμα.ας μας πει καποιος λοιπον αν πιστευει οτι απο την στιγμη που η επιχειρηση περασει στα χερια ιδιωτη και συμβει το ιδιο πραγμα αν θα εχει ρευμα και την επομενη η την μεθεπομενη μερα απο την ημερομηνια ληξης του λογαριασμου?οσο για το τι λεφτα θα μπουν στα ταμεια του κρατους απο την πωληση του 17 τοις εκατο της ΔΕΗ καλυτερα να μην σχολιαστει γιατι ειναι δεν ειναι για γελια αλλα για κλαμματα.σκεφτειται μονο οτι τα 400 ψωροεκατομμυρια(ναι ψωροεκατομυρια ειναι)που θα λαβει η κυβερνηση ειναι το μερισμα που θα εχει να λαμβανειν απο το ποσοστο του 51 τοις εκατο σε εναν χρονο.και οτι μονο η καινουργια μοναδα στην πτολεμαιδα εχει κοστος 1δις 380 εκατομυρια.σκεφτειται λοιπον αν οντως ειναι ψωροεκατομμυρια τα 400 η οχι. για ολα αυτα καλουμε ολο τον κοσμο να σταθει διπλα μας στον αγωνα που κανουμε ωστε να παραμεινει η ΔΕΗ στο δημοσιο.παμε ολοι μαζι λοιπον εναντια στα σχεδια της κυβερνησης οχι μονο για την ΔΕΗ αλλα και ολες τις επιχειρησης που εχει βαλει σκοπο να ξεπουλησει αυτη η κυβερνηση της τροικας.και εναντια σε ολη αυτην την λαιλαπα των χειροτερων μετρων που εχουν παρθει ποτε εναντια στην εργατικη ταξη.να φωναξουμε δυνατα οτι δεν τα φαγαμε μαζι κυριοι.μονοι σας τα φαγατε και μονοι σας ριξατε το καραβι στην ξερα.οποτε μονοι σας να κοιταξετε και να το ξαναβαλετε στο νερο και μονοι σας να καλυψετε αυτα που φαγατε.εμεις αρκετα πληρωσαμε.τωρα ειναι ωρα να πληρωσετε και Ε Σ Ε Ι Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...