Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ν.Δ:Δραματική συρρίκνωση των κερδών της ΔΕΗ

Τα στοιχεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2011 επικαλέστηκε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης για να κατηγορήσει με σχετική ερώτηση την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για σχέδιο απαξίωσης της ΔΕΗ ΑΕ.

«Περισσότερα από τα μισά κέρδη της ΔΕΗ οφείλονται στις περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκης εγκαλώντας την διοίκηση της ΔΕΗ για τα μηδαμινά αποτελέσματα της.

«Οι παλινωδίες και το θολό σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την χαμηλή κερδοφορία ενισχύουν τα «σκοτεινά» σενάρια περί απαξίωσης της ΔΕΗ, που διευκολύνουν την χωρίς σχέδιο ιδιωτικοποίησή της» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την διοίκηση που η ίδια διόρισε.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Μ.Γιαννάκη έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 30 Μαΐου 2011

ΘΕΜΑ: «Περιορίζονται δραματικά τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ»

Κυρία Υπουργέ,

Οι διοικήσεις της περιόδου 2004-09, παρά τις αδυναμίες τους, κατάφεραν να εντάξουν την ΔΕΗ σε μια αναπτυξιακή τροχιά που κατέληξε το 2009 να αποφέρει συνολικά προ φόρων κέρδη για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που άγγιζαν το 1 δις €.

Την ίδια περίοδο, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν την απαξίωση των επιτυχιών της περιόδου 2004-09, μιλώντας για συγκυριακά κέρδη που οφείλονταν στο «ευνοϊκό υδρολογικό έτος». Και ενώ το 2010, όπως και το 2011, αποτελούν το ίδιο ευνοϊκά έτη για την υδροηλεκτρική παραγωγή, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνει –οριακή έστω- αύξηση, ενώ τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν δραματικά το προηγούμενο έτος και ενώ η αποχώρηση ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική αγορά θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι το πελατολόγιο της ΔΕΗ, η διοίκηση της Επιχείρησης εξανέμισε την κληρονομιά του 1 δις € κερδών μειώνοντας την κερδοφορία του 2010 στα 500 εκ. €.

Η ίδια πορεία περιορισμού της κερδοφορίας της ΔΕΗ συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος, η οποία παρουσιάζεται μειωμένη κατά 65%. Αν αναλογιστεί κανείς, μάλιστα, ότι περισσότερα από τα μισά των συνολικών κερδών της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2011 που ανακοινώθηκαν, οφείλονται στον περιορισμό της μισθοδοσίας που αποφάσισε η κυβέρνηση με τους νόμους 3833/2010 και 3845/2010, αντιλαμβάνεται εύκολα τα μηδαμινά σχεδόν κέρδη της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, οι παλινωδίες και το θολό σχέδιο της κυβέρνησης για τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την χαμηλή κερδοφορία ενισχύουν τα «σκοτεινά» σενάρια περί απαξίωσης της ΔΕΗ, που διευκολύνουν την χωρίς σχέδιο ιδιωτικοποίησή της.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Επιμένει η κυβέρνηση στην παραχώρηση του 17% της επιχείρησης ή επανεξετάζει την στάση της πάνω στο μοντέλο της διάσπασης της επιχείρησης, που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς;

-Που οφείλεται η δραματική μείωση των κερδών της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2011;

-Τα μηδενικά αποτελέσματα της διοίκησης της ΔΕΗ σχετικά με την κερδοφορία, εγείρουν ζητήματα εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στην -διορισμένη από την ίδια- διοίκηση της ΔΕΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...