Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μετά τις συστάσεις της ΡΑΕ, έρχονται δεσμευτικοί όροι στη λιανική του ρεύματος…

Μπορεί οι «βασικές αρχές τιμολόγησης στη λιανική» που εξέδωσε προ ημερών η ΡΑΕ να κινούνται στο επίπεδο των συστάσεων, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή δεν θα μείνει εκεί. Σύντομα, πρόκειται να ανακοινώσει συγκεκριμένους κανόνες, η τήρηση των οποίων θα είναι δεσμευτική για όσους πωλούν ρεύμα στη λιανική, και η παραβίασή τους θα συνεπάγεται ποινές και πρόστιμα.

Το κείμενο των «βασικών αρχών τιμολόγησης» που εκδόθηκε τη Δευτέρα δεν αποτελεί παρά ένα κείμενο- ομπρέλα, ένα γενικό «μπούσουλα» αρχών, που πρόκειται μέσα τις επόμενες εβδομάδες να εξειδικευτεί σε δεσμευτικούς πλέον, για τις εταιρείες, κανόνες για κάθε μια από τις κατηγορίες των καταναλωτών, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ασάφειες.

Τέτοια για παράδειγμα κατηγορία είναι αυτή των οικιακών, τομέας όπου η ΡΑΕ φέρεται αποφασισμένη να «τελειώνει» με τα «ψιλά γράμματα» στα συγκεκριμένα τιμολόγια.

Το κείμενο που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα φέρει τον τίτλο «Εμπορικές Πρακτικές Προώθησης και Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας» θα υποχρεώνει τις εταιρείες να σέβονται μια σειρά από ζητήματα, σαν εκείνα που έθιγε το εγχειρίδιο του «έξυπνου καταναλωτή», που είχε εκδώσει η ΡΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη διαφορά ότι τώρα η εφαρμογή τους καθίσταται δεσμευτική.

Υπενθυμίζουμε ότι τότε η Αρχή συνιστούσε την προσοχή των καταναλωτών :

• Στη παραπλανητική επιχειρηματολογία που ενδεχομένως χρησιμοποιεί ένας πωλητής

• Στη δυνατότητα σύγκρισης των πακέτων των διαφόρων εταιρειών

• Σχετικά με την παροχή ενημέρωσης από πλευράς της εταιρείας για τις χρεώσεις της σε τιμές μονάδας (ευρώ/ KWh)

• Στην προσφορά που θα του κάνουν, με απαίτηση από τον ίδιο να γίνει σε ετήσια βάση, αφού είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να δει αν τον συμφέρει

• Όταν η σύναψη της σύμβασης γίνεται τηλεφωνικά

• Στο ποια δικαιώματα έχει να υπαναχωρήσει, κ.λπ

ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...