ΔΕΗ θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, όπως άλλωστε και τα δίκτυα ενέργειας, γεγονός που της είχε εξασφαλίσει καλή σχέση με το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω έβλεπε ως κόκκινο πανί τον κ. Παπακωνσταντίνου. Η κόντρα της κ. Μπιρμπίλη με τον τότε υπουργό Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είχε εκδηλωθεί και κατά την αρχική παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο περιλαμβανόταν η πώληση του 17% της επιχείρησης. Εκεί η - πρώην πλέον - ΥΠΕΚΑ είχε αναπτύξει την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να πουληθεί ποσοστό της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να παραχωρηθεί ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής της (διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη). Η παρότρυνση του κ. Παπανδρέου ήταν "να το δούνε" με αποτέλεσμα πράγματι να σταλεί σχετική επιστολή στην Κομισιόν και να παγώσει η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής.
Επί του θέματος να αναφερθεί τέλος, ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την προηγούμενη ιδιότητά του, είχε προ τριών ημερών, μιλώντας στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την τρόικα για να παραμείνει ο μετοχικός έλεγχος του δημοσίου σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, και η ΕΥΑΘ.
Άλλες μεγάλες κόντρες της Τίνας Μπιρμπίλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήταν εκείνες που αφορούσαν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και, πρόσφατα, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Με τη ΓΕΝΟΠ και το Ν. Φωτόπουλο οι σχέσεις του νέου υπουργού Γ. Παπακωνσταντίου έχουν περάσει από χίλια κύματα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε αποκαλύψει τις φωτογραφίες, όταν ο νέος επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ, ήταν παρών στα γραφεία της ΔΕΗ όταν η ΓΕΝΟΠ είχε "εισβάλει" στο Δ।Σ. της επιχείρησης επί Αθανασόπουλου. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τους έφερε αντιμέτωπους. Και από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ο Παπακωνσταντίνου ως υπουργός οικονομικών είχε «ακούσει» τα πιο πολλά από τους ΓΕΝΟΠίτες.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου