Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μέχρι Κίνα έφτασε η φωνή των Αγανακτισμένων

Για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τη Μεταπολίτευση κάνουν λόγο τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, αφιερώνοντας εκτενέστατα άρθρα για τους Αγανακτισμένους της Ελλάδας.
O όγκος της μεγάλης συγκέντρωσης της Κυριακής και οι φωτογραφίες από την κατάμεστη πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους έκαναν το γύρο του κόσμου. Μέχρι το Πεκίνο έφθασε η φωνή των αγανακτισμένων Ελλήνων, καθώς το επίσημο πρακτορείο Xinhua της Κίνας αναφέρεται στην «ογκώδη διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο και στις μεγάλες διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».Στην πλειοψηφία τους, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κάνουν εκτενή αναφορά στη διαδήλωση των αγανακτισμένων Ελλήνων, ενώ μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται με αρνητικό τρόπο στην κινητοποίηση.Η εφημερίδα «Bild» φιλοξενεί νέο προκλητικό δημοσίευμα κατά της Ελλάδας, με αφορμή ένα πλακάτ που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση το οποίο είχε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο κέντρο της έναν αγκυλωτό σταυρό: «Με τον αγκυλωτό σταυρό οι Ελληνες διασύρουν την Ευρώπη, αλλά λαμβάνουν βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ», τονίζει η εφημερίδα αναφέροντας και τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη ότι «οι Ελληνες είναι ξένοι στην ίδια τους τη χώρα…».Στη γερμανική ιστοσελίδα «KLEIN ZEITUNG», στο ρεπορτάζ για τους Αγανακτισμένους, τονίζεται πως οι Ελληνες στην πραγματικότητα διαδηλώνουν για τα πάντα. «Διαδηλώνουν φυσικά για την Τρόικα, για τη διαφθορά και το νεποτισμό των πολιτικών κομμάτων αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του», υπογραμμίζεται.

Την ταυτότητα των Ελλήνων Αγανακτισμένων προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», που μιλά για ένα σώμα διαδηλωτών το οποίο απαρτίζεται από άνεργους αποφοίτους ανώτατων σχολών, συνταξιούχους, περιβαλλοντικά αφυπνισμένους πολίτες.

Κοινό σημείο η οργή

Όλους τους συνδέει η οργή κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των εργατικών σωματείων που κατά καιρούς εξελίσσονται σε βίαιες συμπλοκές. Αυτή όμως η μεγάλη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος φαίνεται πως θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τα πρόσφατα μέτρα, σχολιάζει το άρθρο και υπογραμμίζει ότι βουλευτές γίνονται όλο και περισσότερο στόχος των διαδηλωτών, καθώς ο λαός θεωρεί αρκετούς Ελληνες πολιτικούς υπεύθυνους για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

«Εξεγερμένο έθνος»

Για το «εξεγερμένο έθνος κατά της διαφθοράς και της οικονομικής κακοδιαχείρισης» μιλάει το πρακτορείο Reuters σε ανταπόκρισή του, προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε εκστρατεία για να διασφαλίσει τη νέα συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας, επιβάλλοντας νέα μέτρα λιτότητας». Το πρακτορείο έκανε λόγο για περισσότερους από 80.000 ανθρώπους που κατέκλυσαν την πλατεία, επισημαίνοντας πως χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και σε άλλες πλατείες της Ελλάδας: στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με τα συνθήματα του πλήθους «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», που ξεκίνησαν από το κίνημα «Δεν πληρώνω» ασχολείται το πρακτορείο Associated Press.

Στο ίδιο μήκος κινείται και η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», που αναφέρει ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων ξεκίνησε από τους πρωτεργάτες Ισπανούς «Indignados», επισημαίνοντας πως οργανώνονται μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και δρουν χωρίς πολιτικές παρακινήσεις.

ΠΗΓΗ:Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...