Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Οι θέσεις της ΝΔ για τις Αποκρατικοποιήσεις

Παρά την καταψήφιση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου από τη ΝΔ αλλά και την δέσμευση του Α. Σαμαρά να καταψηφίσει το Νέο Μνημόνιο, η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το «ναι» της ΝΔ για τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, επιχείρησε να τον εμφανίσει συναινετικό.

Είναι προφανές, ότι από την στιγμή που ο Σαμαράς είχε πρώτος υποστηρίξει την ανάγκη εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα ήταν τουλάχιστον πολιτικά ανέντιμο αν τα καταψήφιζε.

Ποιες είναι όμως οι θέσεις της ΝΔ για αυτές τις δυο «ατομικές βόμβες»;

Στο Ζάππειο Ι (7/7/10), η ΝΔ διατύπωσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, που περιελάμβανε:

1. Την αξιοποίηση της περιουσίας των Δημοσίων Νοσοκομείων, των υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών, του ΟΣΕ, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, των κληροδοτημάτων Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.

2. Την αναγκαιότητα καλύτερου σχεδιασμού και σαφούς χρονοδιαγράμματος για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στην πρόταση υπολογιζόταν ότι, ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να βρεθεί από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το Φεβρουάριο του 2011, σύστησε ειδική ομάδα για την παρακολούθηση και τη μελέτη project αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Στο Ζάππειο ΙΙ,ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε τα εξής : «Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά» και εξειδίκευσε προτείνοντας:

«Για τη ΔΕΗ η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου.

Ναι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.

ΟΠΑΠ: όχι στην πώληση σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα 2-3 ετών. Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα είναι χάρισμα».

Στις 24/05/11 ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού».

Στις 30.6.11 κατά τη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η Νέα Δημοκρατία ψήφισε «Όχι» επί της αρχής και υπερψήφισε 21 από τα 49 άρθρα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις περιστολές δαπανών και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...