Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ποια είναι η «φάκα» του Ασφαλιστικού για την οποία δεν μιλούν;

Πέρα από τις απίστευτης σκληρότητας ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υπάρχει ένα σημείο που έχει περάσει σχετικά απαρατήρητο, είναι όμως το πιο κρίσιμο απ’ όλα. Αφορά στο ύψος των συντάξεων που θα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τα επόμενα χρόνια.
Όλη η συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες αναλώθηκε στο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο είναι 1,2 επί 40 χρόνια, δηλαδή στο 48%. Μαζί με τη βασική σύνταξη και το επικουρικό, η κυβέρνηση λέει ότι θα φτάσει το 64% – 65%, επομένως η “χασούρα” είναι σχετικά μικρή.
Αυτό είναι το τυράκι διότι η φάκα είναι αλλού. Πρόκειται για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ο οποίος θα γίνεται πλέον με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου κι όχι την τελευταία 5ετία ή 10ετία.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει αυτόματα μείωση της σύνταξης κατά 30%. Αν λοιπόν κάποιος με το παλαιό σύστημα θα έπαιρνε 1.000 ευρώ τώρα θα πάρει 700 ευρώ αφού θα υπολογίζεται αλλιώς η σύνταξη. Όμως κι από τα 700 ευρώ θα υπάρξει μείωση διότι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μικρότερο, οπότε, ακόμη λιγότερα χρήματα.
Αν, λοιπόν, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περάσει ρύθμιση για το σύνολο του εργασιακούς βίου, τότε θα γίνει μεγάλος χαμός διότι θα μιλάμε για συντάξεις πείνας.
ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...