Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Φθηνό ρεύμα για ασθενέστερους αλλά και τσουχτερές αυξήσεις το 2011

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος με εκπτώσεις 10%-20% για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, με έναρξη ισχύος μέσα στον Ιούνιο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι καμία αύξηση τιμολογίων ηλεκτρισμού δεν θα γίνει το 2010.
Αυτές όμως θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες από το 2011 και αναμένεται να πλήξουν μεγάλες κατηγορίες νοικοκυριών. Ακόμη προανήγγειλε την αναπροσαρμογή, από φέτος, του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που δεν θα αφορά όμως τους οικιακούς καταναλωτές.
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως λέγεται, θα προβλέπει, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», έκπτωση 10% επί του σημερινού ισχύοντος τιμολογίου για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, ενώ για ειδικές ευπαθείς ομάδες (π.χ. άνεργοι, συνταξιούχοι) η μείωση θα είναι 20%.
Προϋποθέσεις για την ένταξη κάποιου σε αυτό θα αποτελούν: η κατανάλωσή του να είναι κάτω από 1.000 kWh το τετράμηνο (το τμήμα που ωφελείται από την έκπτωση είναι μέχρι και τις 800 kWh), η κατανάλωση αυτή να αφορά σε πρώτη κατοικία και όχι σε εξοχική, ο δικαιούχος να έχει μονοφασικό μετρητή και το ετήσιο εισόδημά του να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Για το τμήμα της κατανάλωσης από 800 έως 1.000 kWh, για τις επιπλέον 200 kWh δηλαδή, η τιμολόγηση θα γίνεται με τις ισχύουσες χρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση οι ωφελημένοι από το μέτρο υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για δέκα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα προσδιοριστούν επακριβώς ποιες ευπαθείς ομάδες θα επωφεληθούν της έκπτωσης του 20%.
Η οριστική απόφαση θα εκδοθεί εντός του Ιουνίου και θα ισχύσει αμέσως μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εχει σημασία ότι η τετραμηνιαία κατανάλωση του δικαιούχου θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε 200 και 800 ΚWh.
Το όριο των 200 kWh, έχει νόημα, διότι θεωρείται ότι έτσι θα αποφύγουν να στείλουν αιτήσεις πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που σε διαφορετική περίπτωση θα το έκαναν.
Κι αυτό διότι ο μετρητής ενός εξοχικού εμφανίζει καταναλώσεις ακόμη και κάτω των 200 kWh, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης του το επισκέπτεται δύο ή το πολύ τρεις μήνες τον χρόνο.
Οσο για το κριτήριο του μονοφασικού μετρητή, έχει νόημα με το σκεπτικό ότι αποτελεί σαφή ένδειξη πολύ μικρών καταναλώσεων, δεδομένου ότι το μονοφασικό ρεύμα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές, όπως το τριφασικό.
Πώς υποβάλλεται η αίτηση
Για να ενταχθεί κάποιος στη νέα αυτή κατηγορία, θα πρέπει να συμπληρώσει μια αίτηση σε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, που θα προμηθεύεται από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ ή των άλλων προμηθευτών ρεύματος, τους δήμους και τα ΚΕΠ.
Την αίτηση, που θα μπορεί να συνυποβάλει είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή, θα πρέπει να συνοδεύει και μια υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και όπου ο ενδιαφερόμενος θα παρέχει εξουσιοδότηση για διασταύρωσή τους με στοιχεία φορέων και δημόσιων υπηρεσιών.
Αν ο μετρητής δεν αντιστοιχεί στον δικαιούχο, τότε αυτός μαζί με την αίτηση θα συνυποβάλει και αίτηση με το όνομα και τον ΑΦΜ του κατόχου του.
Για να μάθει αν εμπίπτει στην κατηγορία του κοινωνικού τιμολογίου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητά στοιχεία από τον προμηθευτή του για την κατανάλωση που έκανε το προηγούμενο έτος. Αν πρόκειται για νέα σύνδεση, όπου δεν υπάρχουν μετρήσεις, η αίτηση υποβάλλεται μετά τη σύνδεση.
Αύξηση στο τέλος ΑΠΕ
Στο μεταξύ, για να καλύψει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, το υπουργείο, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, αποφάσισε την αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ σε 5,57 ευρώ/ΜWh, από 0,3 ευρώ/ΜWh σήμερα, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών (τουλάχιστον για το 2010). Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε περίπου 15-17 ευρώ τον χρόνο, έναντι 1 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα.
Το προσωρινό πάγωμα του τέλους για τους οικιακούς έγινε τόσο για να προστατευθούν οικονομικά ευπαθείς και ευάλωτοι καταναλωτές, όσο και επειδή μέρος της χρηματοδότησης των «πράσινων» έργων θα προέλθει βάσει του νέου νόμου από την εισφορά υπέρ ΕΡΤ, που στο εξής θα διατίθεται για τις ΑΠΕ.
Αντίθετοι πάντως στην «κουτσή» αύξηση του τέλους ΑΠΕ είναι οι εκπρόσωποι της αιολικής ενέργειας. «Η αύξηση αυτή μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τον ΔΕΣΜΗΕ, καθώς δεν θα καλύψει το φετινό του έλλειμμα», δήλωσε χθες σε συνέντευξη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανέμου στις 15 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Επιτροπής Αιολικής Ενέργειας, Γιάννης Τσιπουρίδης.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...