Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Εκτός λειτουργίας λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ

«Ξεκόβουμε από το παρελθόν» είπε και κατέβασε τον διακόπτη. Με μια συμβολική κίνηση κι ένα «καθαρό» μήνυμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε εκτός λειτουργίας την παλαιότερη ρυπογόνο λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 3».
Η μονάδα αυτή, ισχύος 70 Μεγαβάτ, τέθηκε εκτός λειτουργίας παραμένοντας σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας», καθώς έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η μονάδα ΙΙ θα τεθεί επίσης εκτός λειτουργίας, μόλις γίνει και η ανάθεση της «Πτολεμαΐδα 5».
Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015. Η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, με νέες λιγνιτικές, σύγχρονης τεχνολογίας, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση τόσο της οικονομικής απόδοσης της ΔΕΗ όσο και της περιβαλλοντικής της συμπεριφοράς.
Η μονάδα που έκλεισε λειτουργούσε από το 1959. Μαζί με τις αντίστοιχες μονάδες στο Λαύριο και το Αλιβέρι, τροφοδοτούσαν ολόκληρη τη χώρα, που δεν είχε τότε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Με το κλείσιμό της, οι ανάγκες του δικτύου θα καλυφθούν από τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο.
Την υπουργό περίμεναν στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν προσλήψεις από την περιοχή και την αντικατάσταση των παλιών μονάδων.

ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...