Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Οι σχεδιασμοί για τις λιγνιτικές μονάδες

Στις «προγραμματικές» του δηλώσεις, τόσο στη βουλή όσο και κατά τις συναντήσεις που είχε με εργαζόμενους και στελέχη, ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είχε υπογραμμίσει ότι θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των νέων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Προς επίρρωση των λόγων του, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες και γίνονται προσπάθειες, ώστε η προκήρυξη για τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, να είναι έτοιμη ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε προσδιοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση το κόστος του έργου θα ήταν στο 1,3 δισ. ευρώ, εφόσον δε η προκήρυξη «βγει στον αέρα» μέσα στον Ιανουάριο και τρέξουν οι διαδικασίες, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο 2014.
Αυτό σημαίνει πολλαπλά οφέλη για τη ΔΕΗ, η οποία «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις σε σχέση με το αυξημένο κόστος ρύπων που θα κληθεί να πληρώσει μετά το 2012.
Η Πτολεμαΐδα 5 θα αντικαταστήσει παλαιάς τεχνολογίας και υψηλών εκπομπών ρύπων μονάδες στη ΔΕΗ στην περιοχή.
Ερώτημα πάντως παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη δεύτερη λιγνιτική μονάδα που σχεδιάζει η ΔΕΗ, τη Φλώρινα 2.
Και αυτό διότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ θα πρέπει το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του γειτονικού ορυχείου της Βεύης, από το οποίο θα πρέπει να καλύπτει μέρος των αναγκών της η νέα μονάδα.
Και εάν για τη ΔΕΗ τα πράγματα φαίνονται απλά, δε συμβαίνει το ίδιο για την Κομισιόν (κλιμάκιο της οποίας θα επισκεφθεί μέσα Γενάρη την Αθήνα για τα ενεργειακά) η οποία έχει αποφανθεί ότι θα πρέπει για λόγους ανταγωνισμού να αποκλειστεί άμεσα ή έμμεσα η ΔΕΗ από την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη, ώστε να ανοίξει η αγορά και ο ανταγωνισμός.
Στάση αναμονής για το θέμα τηρεί όχι μόνο η ΔΕΗ αλλά και τα ιδιωτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στη σχετική πρόσκληση που είχε πραγματοποιήσει για τη Βεύη η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι ιδιώτες θεωρούν ότι η εκμίσθωση του ορυχείου θα πρέπει εκ των πραγμάτων να συνδυαστεί με την ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που σημαίνει πρακτικά δύο δρόμους για τη ΔΕΗ: ο πρώτος είναι να συνεργαστεί στη Φλώρινα 2 μετοχικά με ιδιώτες, αυξάνοντας την ισχύ της μονάδας ώστε να μη μειώνεται η συνολική παραγωγική ισχύς που διαθέτει η εταιρεία (η Φλώρινα 2 αντικαθιστά και αυτή παλαιά ισχύ).
Ο δεύτερος δρόμος είναι να συνεχίσει με το υφιστάμενο κοίτασμα που βρίσκεται στην κατοχή της ΔΕΗ και να δρομολογήσει τη δημιουργία μονάδας με μικρότερη ισχύ η οποία για να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιεί και εισαγόμενα κάρβουνα.
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...