Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Aπειλείται η ΔΕΗ για τα δίκτυα

Βολές δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν, επειδή κρατά ακόμη κλειστή την αγορά ηλεκτρισμού, και η ΡΑΕ από τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, επειδή 5 χρόνια «μαγειρεύει» τον κώδικα διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, κρατώντας έτσι κλειστή και την αγορά φυσικού αερίου.
Αφορμή για την παρέμβαση του κ. Μανιάτη προς τη ΡΑΕ αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου αερίου, το οποίο όμως μέχρι χθες το απόγευμα δεν μπορούσε να εκφορτωθεί. Εμφανής αιτία είναι η εκκρεμότητα επί 5ετία, αναφορικά με την έκδοση του σχετικού κώδικα, ο οποίος σε εφαρμογή νόμου του 2005 θα ορίζει τους όρους διαχείρισης του δικτύου.
Ετσι μέχρι στιγμής ο μοναδικός χρήστης του δικτύου παραμένει η ΔΕΠΑ, για την οποία ισχύουν προσωρινές ρυθμίσεις. Οταν, δε, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου ανακοίνωσαν ότι θέλουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο για δική τους χρήση, υπήρξε άρνηση παραλαβής του με πρόσχημα την ανυπαρξία κωδικών.
Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε επιστολή που έστειλε χθες ο Γ. Μανιάτης στον πρόεδρο της ΡΑΕ Σίμο Σιμόπουλο, αναφέρει ότι η έλλειψη δευτερογενούς νομοθεσίας για το φυσικό αέριο και ιδιαίτερα η έλλειψη του μητρώου χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, δημιουργεί ανεπιθύμητα προβλήματα στην αντίστοιχη αγορά.
Επίσης ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των κανονιστικών κειμένων προκαλεί προβλήματα με συνέπειες αρνητικές για τη χώρα.
Ζητεί δε να του υποβληθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων κανονιστικών κειμένων, με δέσμευση της ΡΑΕ για την υλοποίησή του. Εν τέλει και έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προχθές και χθες, τελικά άναψε το πράσινο φως για την εκφόρτωση του πρώτου ιδιωτικού φορτίου υγροποιημένου αερίου.
**Σε ό,τι αφορά το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ο αρμόδιος επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά, αναφέρει ότι τον Ιούνιο ξεκίνησε διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, επειδή δεν εφαρμόζει οδηγία του 2003 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Η παράβαση αφορά τη διαχείριση του δικτύου διανομής (δίκτυα πόλεων κ.λπ.) το οποίο παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, ενώ θα έπρεπε να μεταφερθεί σε διαφορετικό φορέα, έστω και αν αυτός ελέγχεται μετοχικά από τη ΔΕΗ. Στην ουσία ο επίτροπος ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει και στο δίκτυο διανομής το μοντέλο που εφαρμόζει στο δίκτυο μεταφοράς (υψηλή τάση) με τη λειτουργία του ΔΕΣΜΗΕ, ως ανεξάρτητου φορέα.
*Επίσης ορίστηκε πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ ο ομότιμος καθηγητής Μιχάλης Παπαδόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Γρηγόρης Αντωνόπουλος, ο οποίος μέχρι και πριν από 18 μήνες ήταν γενικός διευθυντής προσωπικού στη ΔΕΗ, ενώ στη συνέχεια «μετατέθηκε» στο γραφείο των Βρυξελλών.
ΠΗΓΗ:http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...