Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Εξώδικο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στη ΔΕΗ για το ρεύμα

Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη καλύτερης τιμολόγησης του προμηθευόμενου ηλεκτρικού ρεύματος ζητεί από την ΔΕΗ η Χαλυβουργία Ελλάδος, μία από τις 31 μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας που ηλεκτροδοτούνταν στο παρελθόν βάσει του τιμολογίου Α-150, το οποίο πλέον έχει απελευθερωθεί.
Η βιομηχανία συμφερόντων Μάνεση με εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, στο Βελεστίνο και στον Βόλο έχει αποστείλει εξώδικο στην ΔΕΗ ζητώντας να διαπραγματευθεί την τιμή της κιλοβατώρας, από την στιγμή κατά την οποία το Α-150 έχει απελευθερωθεί.
Προφανώς η Χαλυβουργία Ελλάδος θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να χρεώνεται το ρεύμα στα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν λόγω των χαμηλών τιμών καυσίμων αλλά και της χρήσης των υδροηλεκτρικών σταθμών η Οριακή Τιμή Συστήματος - δηλαδή η τιμή στην οποία όλους οι μονάδες και οι εισαγωγείς εγχέουν ενέργεια στο σύστημα από όπου την προμηθεύεται η ΔΕΗ - είναι επί 21 ώρες το 24ωρο κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προσφύγει από κοινού στην Διαιτησία η ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία επί αρκετούς μήνες είχε αρνηθεί να καταβάλει τις αυξήσεις που από τον Ιούλιο του 2008 είχε επιβάλει η ΔΕΗ στο βιομηχανικό ρεύμα.
Έτσι η ΔΕΗ βρίσκεται ενδεχομένως μπροστά σε μία νέα κατάσταση, καθώς οι χρεώσεις της αμφισβητούνται και από έναν ακόμη βιομηχανικό πελάτη, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι και ανταγωνιστής της ΔΕΗ όπως η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία είναι και παραγωγός ηλεκτρισμού.
Αρκετές δε εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχουν αιτηθεί στην ΡΑΕ την αύξηση της μεταφορικής τους ικανότητας μέσω των διασυνδέσεων της χώρας, έχοντας ωστόσο μέχρι τώρα πάρει πελάτες από την ΔΕΗ μόνο στα εμπορικά τιμολόγια.
Οι λεγόμενοι 'επιλέγοντες πελάτες' - ονομάζονται έτσι καθώς ήταν η πρώτη που με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού - έχουν φέτος καταναλώσει περί τις 5,5 εκατ. μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι σχεδόν κατά 21% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο αποτελεί περίπου το 1/8 του ηλεκτρικού ρεύματος που διανέμει η ΔΕΗ στους πελάτες της.
ΠΗΓΗ:http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...