Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Το Αιγαίο έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη ύστερα από αυτό της Σκωτίας


Μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν τα σχέδια για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας τέτοιας επένδυσης που άρχισε πριν από τεσσεράμισι χρόνια και αντιμετωπίζει ήδη καθυστερήσεις στην αδειοδότηση που φτάνουν τους 18 μήνες.

Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Θα αναπτύξουμε τις υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά μας, με προτεραιότητα στις βραχονησίδες», τόνισε. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το αιολικό δυναμικό σε βραχονησίδες του Αιγαίου είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη, έπειτα από αυτό της Σκωτίας.

Λόγω του ότι είναι ακατοίκητες, δεν εγείρονται ζητήματα οπτικής όχλησης και αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες, ενώ το μόνο που προβληματίζει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι αν τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στο πέρασμα μεταναστευτικών πτηνών καθώς και αν διαταράσσουν σημαντικούς πληθυσμούς ειδών που έχουν βρει καταφύγιο στα αδιατάρακτα από την ανθρώπινη παρέμβαση οικοσυστήματα.

«Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ έντονα παράπονα για τη γραφειοκρατία: το πρώτο αίτημα για το αιολικό πάρκο στον Σαν Τζώρτζη έγινε το 2005.

Είμαστε στο φθινόπωρο του 2009 και δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σπύρου, αναπληρωτής διευθυντής Τομέα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που σχεδιάζει την εγκατάσταση 24 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 70 ΜW στη βραχονησίδα στα ανοιχτά του Σουνίου.

Η σύνδεση του αιολικού πάρκου του Σαν Τζώρτζη- που έχει συνολική έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανήκει σε ιδιώτη- θα γίνει με υποθαλάσσιο καλώδιο, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η κατασκευή υποσταθμού απ΄ όπου θα αρχίζει το καλώδιο για να φτάσει έως τον σταθμό του Λαυρίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπύρου, από τον Απρίλιο του 2008 που συμπληρώθηκε ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να τον διαβιβάσουν οι αρμόδιοι στις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες.

Και ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία θα έπρεπε να είχε δοθεί απάντηση εντός 40 ημερών, έχουν περάσει άλλοι 10 μήνες χωρίς κάποια εξέλιξη.

«Είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά, σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων», σημειώνει η κ. Γιούλη Κουτσομύτη από την εταιρεία ΙΤΑ Ελλάς που συμμετέχει στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Μαραθώνα. «Στο συγκεκριμένο έργο, του οποίου η ισχύς ανέρχεται στα 450 Μεγαβάτ, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους έξι μήνες», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λάλα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ενεργειακών μελετών Facets και πρώην διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη αιολικών πάρκων υπάρχουν επίσης για τη Γυάρο και τη Μακρόνησο. «Εκτιμάται ότι στη Γυάρο μπορεί να φιλοξενηθούν μονάδες που θα παράγουν περίπου 150 Μεγαβάτ», αναφέρει.

Όπως λένε οι ειδικοί, στη Μακρόνησο θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 100 Μεγαβάτ- έχει ήδη γίνει αίτηση στη ΡΑΕ από θυγατρική της ΔΕΗ.

Ωστόσο, οι πιθανές θέσεις αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου είναι πάρα πολλές. Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και σε βραχονησίδες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να τις χαρακτηρίσει «γκρίζες ζώνες»- όπως είναι γνωστό, υφαλοκρηπίδα «διαθέτουν» οι βραχονησίδες με οικονομική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, σε βραχονησίδα μήκους 300 μέτρων, υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης 3-4 ανεμογεννητριών, ισχύος 2-3 Μεγαβάτ η κάθε μία.

Αν η απόσταση της βραχονησίδας είναι σχετικά μικρή από την περιοχή όπου θα καταναλώνεται το ρεύμα- π.χ. νησίδα στα 200-300 μέτρα από νησιωτική πόλη- και τα νερά είναι ρηχά, τότε είναι πιθανό να συμφέρει η κατασκευή αιολικού πάρκου», λέει ο κ. Λάλας.

Έχει σχεδιασθεί η δημιουργία βρόχου σύνδεσης του Λαυρίου με Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Κύθνο και Γυάρο.

«Για να διαπιστωθεί η συνολική ισχύς των ανεμογεννητριών τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οι ελληνικές βραχονησίδες και πόσα Μεγαβάτ συμφέρει από οικονομικής άποψης να εγκατασταθούν, είναι απαραίτητη μία διεξοδική μελέτη που να εξετάζει ποιες από αυτές ανήκουν στο κράτος, ποιο ακριβώς είναι το αιολικό δυναμικό και άλλες παραμέτρους» αναφέρει ο κ. Λάλας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...