Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Δίμηνο κυριαρχίας για ΔΕΗ στις εισαγωγές ηλεκτρισμού

Δίμηνο …περίπου απόλυτης κυριαρχίας για την ΔΕΗ είναι η φετινή περίοδος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου στις εισαγωγές ηλεκτρισμού.
Το μονοπώλιο κυριάρχησε στους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για την δέσμευση μεταφορικής ικανότητας σε μηνιαία βάση μέσω των βόρειων διασυνδέσεων, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες περιορίζονται στις ημερήσιες δημοπρασίες.

Στη μηνιαία δημοπρασία του Σεπτεμβρίου ως προς την διασύνδεση Βουλγαρίας - Ελλάδας, η ΔΕΗ με τις προσφορές της πέτυχε να δεσμεύσει 286 από τα συνολικά 330 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκαν από τον ΔΕΣΜΗΕ.

Στη διασύνδεση Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - Ελλάδας, η ΔΕΗ για τον τρέχοντα μήνα δέσμευσε τα 50 από τα 75 μεγαβάτ που δημοπρατήθηκαν, ενώ μέσω της ίδιας διασύνδεσης είχε δεσμεύσει και τα 80 από τα 125 συνολικά μεγαβάτ που είχαν δημοπρατηθεί για τον Αύγουστο.

Μόνη "ήττα" της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο δίμηνο αποτέλεσε η δέσμευση των 10 από τα συνολικά 75 μεγαβάτ που είχαν δημοπρατηθεί στην αλβανοελληνική διασύνδεση τον Αύγουστο, όταν 45 μεγαβάτ είχαν καταλήξει στην EFT Ελλάς και άλλα 20 στην GEN-I Athens.

Στις ημερήσιες πάντως δημοπρασίες της περιόδου, οι ιδιωτικές εταιρείες δίνουν το παρόν.

Λόγου χάρη για σήμερα η NECO, η κοινή θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου και της βουλγάρικης ΝΕΚ, και η EFT Ελλάς μοιράστηκαν τα περίπου 154 μεγαβάτ της βουλγαροελληνικής διασύνδεσης, ενώ στις ίδιες και επιπλέον και στην Ezpada Ελλάς, κατέληξαν τα 35 μεγαβάτ της διασύνδεσης με την ΠΓΔΜ.

Όλα αυτά όταν στους μηνιαίους διαγωνισμούς για την εξαγωγή ρεύματος προς την Ιταλία, μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης, η κατάσταση ήταν σαφώς πιο ισορροπημένη, με τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν μερίδιο στην πίτα.

Για σήμερα δε έχουν δεσμευθεί και 300 μεγαβάτ προς εξαγωγή στην Αλβανία, τα οποία θα μεταφερθούν από τις EFT Ελλάς και την GEN-I Athens.

Η ΔΕΗ κατηγορείται για χειραγώγηση, χωρίς πάντως να υπάρχουν επίσημες καταγγελίες, καθώς υποστηρίζεται από κύκλους των εισαγωγέων ότι είναι σε θέση να διαμορφώνει μόνη της την Οριακή Τιμή Συστήματος (η τιμή στην οποία πωλούν παραγωγοί και εισαγωγείς ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού) καθώς δεν λειτουργεί εδώ και σχεδόν …έναν χρόνο η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η δυνατότητα αυτή, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών που δίνουν φτηνό ρεύμα, υποστηρίζεται ότι "πετά έξω" ως ακριβότερους τους εισαγωγείς καθώς η ΔΕΗ μπορεί να δίνει στις δημοπρασίες όσο φτηνότερες τιμές χρειάζεται για να τις κερδίσει.

Με αφορμή, πάντως, δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου για το θέμα, η ΔΕΗ εξέδωσε χτες το βράδυ ανακοίνωση με την οποία αρνείται τα περί χειραγώγησης, υποστηρίζοντας ότι :

" Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας γίνεται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής εκμετάλλευσης των εισροών νερού, αλλά και με ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια των φραγμάτων της ΔΕΗ και την ικανοποίηση των αναγκών προς τρίτους (ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, περιβαλλοντικές υποχρεώσεις κλπ)."

Κατά τη διάρκεια της εφετινής θερινής περιόδου (Ιούνιος-Αύγουστος) η Υδροηλεκτρική παραγωγή ανήλθε σε 1.203 Gwh έναντι 1.213 Gwh του μέσου όρου παραγωγής θερινής περιόδου της τελευταίας πενταετίας.

" Η επιλεκτική αναφορά σε λειτουργία των Υδροηλεκτρικών με ισχύ 2.100 MW - που γίνεται στο δημοσίευμα - αφορά πολύ περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας (ελάχιστες ώρες) των Υδροηλεκτρικών Σταθμών.

" Οι ημερήσιες προσφορές της ΔΕΗ - από τις οποίες προκύπτει ότι ούτε χειραγώγηση της Οριακής Τιμής Συστήματος γίνεται από τη ΔΕΗ ούτε κατάχρηση των υδάτινων πόρων - είναι κατατεθειμένες στον ΔΕΣΜΗΕ."

Από τις διαφορές ώρας στις προθεσμίες υποβολής προσφορών και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της ιταλικής και της ελληνικής αγοράς, η ΔΕΗ ουδέν όφελος και ουδεμία προνομιακή μεταχείριση έχει. Άλλωστε η ίδια πληροφόρηση παρέχεται και στους ανταγωνιστές της."

H ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να καθορίζει την ΟΤΣ, δεδομένου ότι αυτή συνδιαμορφώνεται από τις προσφορές της ιδίας και των ανταγωνιστών της και υπολογίζεται από το ΔΕΣΜΗΕ. Εξάλλου, οι οικονομικές εκκαθαρίσεις γίνονται με βάση τα οριστικά στοιχεία (φορτίο συστήματος, φόρτιση μονάδων) της επόμενης μέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...