Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης


Θέματα ενεργειακής στρατηγικής, επιλογές αποκρατικοποιήσεων ή συνεργασιών εταιρειών υπό κρατικό έλεγχο με ιδιώτες έως και η τύχη εν εξελίξει διαγωνισμών, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν την επόμενη μέρα των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη βρίσκονται «στον αέρα» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. δύο διαδικασίες, δηλαδή η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης.

Αν και με βάση τον προγραμματισμό της Ν.Δ. η είσοδος στρατηγικού επενδυτή τοποθετείται για το 2010, εντούτοις η διαδικασία θα ξεκινούσε άμεσα με τη μόχλευση και πάγωσε λόγω εκλογών.

Μάλιστα η άντληση κεφαλαίων από το δανεισμό της ΔΕΠΑ δε αφορούσε μόνο το βασικό μέτοχο, δηλαδή το δημόσιο αλλά και τα ΕΛΠΕ.

Όσο για τη νέα πρόσκληση της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του ορυχείου της Βεύης, τα πράγματα φαίνεται να είναι απλά: είτε η διαδικασία ενοικίασης του ορυχείου θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ είτε το κοίτασμα θα μείνει ανεκμετάλλευτο ελέω της σχετικής απόφασης της Ε.Ε. που απαγορεύει την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων από την υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία.

Πάντως και η ΔΕΠΑ αλλά και η Βεύη έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σχετικά με την διαδικασία παραχώρησης του ορυχείου, στην οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το κοινό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Horizon (όμιλος Κοπελούζου), Άκτωρ, η Elpedison, η Μηχανική κ.α. Για τη ΔΕΠΑ έχει επισήμως εκφραστεί ενδιαφέρον από την Edison, ενώ έχουν γίνει κρούσεις και από άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Και ερχόμαστε στη ΔΕΗ, όπου και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευτεί για διατήρηση του ποσοστού 51% που έχει υπό τον έλεγχό του το δημόσιο. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι συνεργασίες που αναπτύσσει η ΔΕΗ διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό (π.χ. Χαλυβουργική) θα συνεχιστούν.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη διακυρήξει την «προτροπή» της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για την υλοποίηση τέτοιων συνεργασιών.

Φυσικά για τη ΔΕΗ τίθεται θέμα επιλογής νέας διοίκησης, είτε άμεσα σε περίπτωση που εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, είτε στις αρχές του 2010 οπότε και λήγει η θητεία του κ. Αθανασόπουλου σε περίπτωση που επανεκλεγεί η Ν.Δ.
Στα θεσμικά της αγοράς, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των αγορών τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο.

Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων, εκεί που πραγματικά «χωλαίνει» η αγορά είναι στην επίλυση των γραφειοκρατικών και όχι μόνο προβλημάτων στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρτογραφήσει τα προβλήματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, απαιτείται μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Την ίδια στιγμή πάντως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και ήδη αρμόδια στελέχη του κόμματος προαναγγέλουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών καθώς και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων.
Ένα φλέγον ζήτημα που τέμνει οριζόντια τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό του λιθάνθρακα.

Υποστηρικτές και πολέμιοι της ένταξης του καυσίμου στο ενεργειακό μας μείγμα υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Ν.Δ. με την πλάστιγγα να γέρνει μέχρι στιγμής εναντίον του άνθρακα.

Πάντως ο εκπρόσωπος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για χρήση από τη ΔΕΗ μονάδων τεχνολογίας καθαρού λιγνίτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αγορά καυσίμων.

Έτσι ενώ φαίνεται ότι θα προχωρήσει το μέτρο της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών με σύστημα ελέγχου εισροών εκροών στα πρατήρια, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έρθει στην εξουσία τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών «πλαφόν» σε τιμές διυλιστηρίου και πρατηρίων.
Στο μέτωπο τέλος των αγωγών υπάρχουν νέα δεδομένα, μετά και την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, κάνοντας λόγο για λεόντειους όρους.

Με δεδομένη την αρνητική στάση της νέας Βουλγαρικής κυβέρνησης, το έργο φαίνεται να μπαίνει εκ νέου σε ένα νέο κύκλο καθυστερήσεων και αμφισβήτησης.

Όσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, επί του παρόντος δε φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση, μεταξύ των δύο κομμάτων.

Μια σειρά από εκκρεμότητες όμως, που ξεκινούν από την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας αερίου με τους Ρώσους, μέχρι τις νέες συμφωνίες για προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς από αυτές εξαρτάται και η υλοποίηση ή όχι των μεγάλων αυτών έργων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...