Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ 2 νέες λιγνιτικές μονάδες

Η άμεση προκήρυξη διαγωνισμών από τη ΔΕΗ για δύο λιγνιτικές μονάδες και αναδιατύπωση του χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκονται μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, εφ' όσον λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.
Αυτά τόνισε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο πρώην υπουργός, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προαλείφεται για οικονομικο-παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, άσκησε έντονη κριτική για την ουσιαστική ανυπαρξία ενεργειακού σχεδιασμού.

Οπως τόνισε, μέχρι το τέλος του χρόνου με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η χώρα θα έχει ενεργειακό σχεδιασμό, στον οποίο βέβαια δεν θα έχει θέση η πυρηνική ενέργεια.
Αναφορικά με τις νέες μονάδες, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η ΔΕΗ έχει μείνει πίσω στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής υποδομής.

Ετσι, μέσα στις πρώτες 100 μέρες η διοίκηση της ΔΕΗ θα κληθεί να προκηρύξει τους διαγωνισμούς για 2 νέες λιγνιτικές μονάδες.

Πρόκειται για τη Μελίτη ΙΙ (Φλώρινα) και την Πτολεμαΐδα V, για τις οποίες τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα.
Σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζει τον ρόλο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σημαντική ευθύνη για τη σημαντική καθυστέρηση για τη διείσδυσή τους έχει η ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, η οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται με το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως είπε, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προσδιοριστεί σε ποιες ακριβώς περιοχές θα απαγορεύεται η εγκατάστασή τους. Ετσι, θα είναι ελεύθερη η εγκατάσταση μονάδων από ΑΠΕ σε όλες τις άλλες. Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις που θα αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αρμοδιότητές της και κυρίως θα πρέπει να γίνει διάλογος με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενεργειακή διπλωματία
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας για τις ενεργειακές διασυνδέσεις (αγωγοί κ.λπ.) και τον εφοδιασμό με αέριο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας έναντι των εταίρων της στα σχέδια αυτά.

Ειδικότερα, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει προέρχονται από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, όπως τόνισε, αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να δούμε θα τα δούμε και αν χρειαστεί, θα διαπραγματευτούμε για να βελτιώσουμε τη θέση μας.
Αναφορικά με το φυσικό αέριο, εκτός από την ανάπτυξη σχέσεων και με χώρες όπως το Ιράν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να αυξηθούν οι σταθμοί αποθήκευσης φυσικού αερίου (Καβάλα και Κρήτη) και η δυναμικότητα του υφισταμένου (Ρεβυθούσα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...