Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:"Μαχαίρι" στις διευκολύνσεις (δόσεις) της ΔΕΗ προς ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους

Την «χαριστική βολή» στην πολιτική διευκολύνσεων που εφαρμόζει η ΔΕΗ προς τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες αλλά και προς τους συνεπείς πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα δώσει η τυχόν επιβολή του επαχθούς τέλους ακινήτων.

Μέχρι σήμερα σε ετήσια βάση πάνω από 320.000 υπέργηροι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κλπ εξασφάλιζαν από τη ΔΕΗ διευκολύνσεις, που εγκρίνονταν με πολύ απλές διαδικασίες.
Η σχετική πολιτική, που έγινε περισσότερο ευέλικτη και κοινωνικά υπεύθυνη με σχετικά πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, τινάζεται πλήρως στον αέρα σε βάρος όλων εκείνων των εκατοντάδων χιλιάδων πελατών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η προωθούμενη τροπολογία για το τέλος ακινήτων υποχρεώνει τη ΔΕΗ να εισπράττει άμεσα τις δόσεις για το τέλος ακινήτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα μπορούσαν να ζητήσουν με απλές διαδικασίες ένα διακανονισμό. Έτσι:
  • · Η υπερδιόγκωση των λογαριασμών που στέλνει η ΔΕΗ με τα τέλη ακινήτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δυσβάστακτα τα οικονομικά βάρη για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ.
  • · Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ μπορεί να κάνει διακανονισμούς με βάση το συνολικό ύψος του λογαριασμού: δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των δαπανών για καταναλισκόμενη ενέργεια που παρέχει η ΔΕΗ και για δαπάνες υπέρ τρίτων (τέλη ΑΠΕ, δικαιώματα Τελωνειακών, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ, ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ). Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας το συνολικά οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε αρκετές μηνιαίες δόσεις, ενώ διακανονισμός για επιμέρους λογαριασμούς δεν είναι εφικτός.
  • · Όμως, ενώ πριν η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να κάνει διακανονισμούς, τώρα αυτό θα είναι ανέφικτο καθώς η τροπολογία νόμου επιβάλλει την άμεση είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα. Γιατί, διαφορετικά – εάν οι πελάτες δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς, καθώς θα έχουν υπερδιογκωθεί λόγω των ειδικών τελών ακινήτων - θα υποχρεούται η ΔΕΗ να αποκόπτει το ρεύμα τους, καθώς δεν θα μπορεί να κάνει διακανονισμούς.
  • · Σημειωτέον ότι, επειδή οι έξι δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο, αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οιουδήποτε διακανονισμού σχεδόν για ένα ολόκληρο χρόνο εάν εντωμεταξύ  δεν επιβληθούν νέα «χαράτσια» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • · Τα «σπασμένα» αυτής της πολιτικής θα πληρώσουν κυρίως οι Ευπαθείς Ομάδες Οικιακών Πελατών – που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται αδιάλειπτη παροχή ρεύματος κλπ – αλλά και όλες οι άλλες κατηγορίες οικιακών πελατών που έχουν οικονομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, υπερήλικες άνω των 70 ετών που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν έχουν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, σήμερα η επιχείρηση τους παρέχει τη δυνατότητα να πληρώσουν το λογαριασμό τους σε έξι (6) διμηνιαίες δόσεις. Εάν τους έλθει και το «χαράτσι» του τέλους ακινήτων αυτό θα πρέπει να εισπραχθεί άμεσα – μαζί με το λογαριασμό – χωρίς να γίνει κανένας διακανονισμός…
  • · Η φορομπηχτική πολιτική που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να κάνει τις διευκολύνσεις που παρέχει σήμερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσθετες δυσκολίες να καταβάλλουν το τέλος ακινήτων δεν θα μπορούν να απευθύνονται στη ΔΕΗ και να ζητούν διευκολύνσεις. Διαφορετικά – σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του τέλους – η ΔΕΗ θα υποχρεώνεται να τους αποκόπτει την ηλεκτροδότηση, βυθίζοντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο σκοτάδι…
Για να καταδείξουμε την προχειρότητα με την οποία υιοθετήθηκε το σχετικό μέτρο θέλουμε να επισημάνουμε ότι:
  • ·
  • · Σε ότι αφορά τις 4 δόσεις του 2012 αυτές τελικά θα επεκταθούν και μέσα στους πρώτους μήνες του 2013…
  • · Δεν είναι εφικτό το κόψιμο της παροχής ρεύματος, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ.
  • · Εφόσον πολλοί καταναλωτές αρνηθούν την είσοδο σε συνεργεία της ΔΕΗ για αποκοπή των παροχών ρεύματος θα χρειασθούν «στρατιές εισαγγελέων» και απεριόριστες διμοιρίες ΜΑΤ για να τεθούν σε εφαρμογή τέτοιου είδους αντιλαϊκά μέτρα…
Εξάλλου, η τυχόν εφαρμογή του μέτρου του καταλογισμού
επιβάρυνσης στη ΔΕΗ για μη είσπραξη του τέλους ακινήτων – που θα φθάνει στο 25% των ανείσπρακτών απαιτήσεων του Δημοσίου, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα – θα προκαλέσει μια ανυπολόγιστη αιμορραγία στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, πιθανόν και την πρόωρη πτώχευσή της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...