Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΓΕΝΟΠ για το νέο τέλος ακινήτων


Aπό το http://tvxs.gr/
 Η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ανήγγειλε επίσης ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν, σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους και παρουσίασε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, και των διακοπών που υλοποιήθηκαν, σε καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο σήμερα για εκβιασμό των καταναλωτών μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης και ανέφερε ότι η ΓΕΝΟΠ:

-Θα εμποδίσει την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος.
-Θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος, από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής.
Πάντως, οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέσθηκαν οι 174.926 (+ 6,2 % από πέρυσι) καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) ζουν στο σκοτάδι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε, όπως είπε, κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές».

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ - Τσίπρα

Νωρίτερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν για το νέο ειδικό τέλος ακινήτων. «Το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μια βασική αρχή του Συντάγματος ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Δεν μπορεί να φορολογείται το ίδιο ένας που έχει ένα ακίνητο στην ίδια περιοχή 100 τ.μ. και έχει 50 ευρώ στην τράπεζα με έναν άλλον που έχει 500 χιλιάδες ευρώ και μετοχές και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αν θέλουν λοιπόν να κόψουν σε κάποιον το ρεύμα, να το κόψουν στους εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου που χρωστάνε 30 δις και τους ξεμπερδεύουν με μια μικρή περαίωση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος τηςσυνάντησής του με το πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε, από την πλευρά του, πως «Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούνται οι πολίτες. Εάν ο νόμος επιβάλει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα στον άνεργο, τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά, τον φτωχό συνάνθρωπό μας που δεν έχει μία στην τσέπη του, που το μηνιάτικο τελειώνει στις 15, εμείς δεν θα το κάνουμε. Προτιμούμε να παρανομήσουμε και ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες».

ΓΣΕΕ: Απάνθρωπη η κυβέρνηση απέναντι στους ανέργους

 Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως προκλητική, απάνθρωπη και απαράδεκτη το νέο χαράτσι, με το οποίο εντάσσει και τους επιδοτούμενους ανέργους στην ρύθμιση για την εισφορά για τα ακίνητα.


«Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι εξασφαλίζουν με δυσκολία τα προς το ζην και πολλοί απ΄ αυτούς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της τους στερεί το πενιχρό εισόδημά τους», τονίζει η  ΓΣΕΕ και προσθέτει: «αποτελεί πρόκληση η επιχειρούμενη απαλλαγή των ξενοδόχων από το νέο χαράτσι για τα ακίνητα ,με το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται από την τουριστική βιομηχανία».

«Ας μας απαντήσουν όσοι λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις εάν την οικονομία στηρίζουν αποκλειστικά οι μεγάλες τουριστικές μονάδες και όχι το σύνολο των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα» επισημαίνει η ΓΣΕΕ και «απαιτεί» από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση της να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα και οι επιδοτούμενοι άνεργοι αφού όπως υπογραμμίζει «κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα για όσους έχασαν τη δουλειά τους και οι οποίοι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς μέρα με την ημέρα».

Να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος ζητά το ΚΕΠΑ

Την αναθεώρηση της απόφασης για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το νέο τέλος ακινήτων ζητάει με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Αν και στην επιστολή του το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει πως ναι μεν είναι πιο δίκαιο μέτρο η επιβολή άμεσης φορολογίας στα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα, αντί της αύξησης της έμμεσης φορολογίας,τονίζει ότι δεν πρέπει να λησμονούνται οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και όσοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς τους.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος «θα οδηγήσει τους χαμηλού εισοδήματος καταναλωτές, σε ενεργειακή ένδεια, με ολέθριες συνέπειες, στην υγεία τους και τη ζωή τους», ενώ τονίζεται ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι, για την υγιεινή, τη συντήρηση τροφίμων και τη θέρμανση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...